Quantcast
Channel: Vedlikehold – Campingbil.net
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Verksted for Fiat bobiler

$
0
0

Bobilverksted – FIAT Camper Assistance

Verksted for Fiat bobilerI Norge finnes 51 godkjente verksteder for Fiat bobiler, totalt ca 1.800 assistansesenter i Europa og i verden, som er klar til å hjelpe bobilkunder.

Blant de mer enn 6.500 Fiat Professional assistansesentrene i Europa, som uansett er til bobilenes disposisjon, er ca 1.800 spesifikke Fiat Camper Assistance sentre:

  • de har anlegg med egenskaper og dimensjoner som er tilpasset bobiler
  • parkeringsplass
  • dimensjoner for tilgang, innvendig plass i verkstedet og løftebukk
  • de har forbruksmaterialer og de mest nyttige originale reservedelene for fritidskjøretøy tilgjengelig på lager
  • de kan benytte seg av dedikerte prosedyrer for å redusere nødvendig tid for inngrepet.

Last ned komplett liste over bobilverksteder her.

Fiat har også et paneuropeisk telefonnummer, gyldig i 44 land, dedikert til bobileiere for ethvert behov som gjelder Ducato-chassis:

  • Grønt nummer:00 800 34281111
  • Alternativt nummer:+39 0244412160

Dette er et universelt telefonnummer som er tilgjengelig på flere språk. De svarer Ducato bobileiere (også de som har eldre modeller), på deres språk (13 tilgjengelige språk) i 44 land.

Fiat har laget et eget kart med oversikt over alle bobilverkstedene her.

Fiat app – Fiat Ducato Camper

Verksted for bobiler - Fiat Ducato Camper appDu laste ned gratis app-en “Fiat Ducato Camper” for iPhone, slik at du alltid har tilgjengelighet til funksjonene som: kontrollere chassisnummeret, søke etter verksted, personlige forfallsdatoer osv. I tillegg til at app-en kan brukes på andre plattformer, kommer  også funksjoner som f.eks. turistinformasjoner, lokalisator for campingplasser eller søk etter oppstillingsplasser. Last ned Fiat app for iPhone her og last ned Fiat app for Android her.


Sikker kjøring av campingbiler

$
0
0

Sikker og trygg kjøring av bobil/campingbil

Tips og råd for sikker og trygg kjøring av bobiler/campingbiler. Eiere av andre typer biler vil også finne nyttige råd og tips her for sikker kjøring.

Å kjøre med stor bobil/campingbil er egentlig ikke en vanskelig oppgave, de fleste greier dette uten problemer. Den største utfordringen for nykommere er små ting som man ikke tenker så ofte på. Her finnes noen enkle tips for trygg og sikker kjøring med bobil/campingbil.

Før du skal ut og kjøre bobil/campingbil

Sikker og trygg kjøring av bobil/campingbil

Bobilen skal være i god mekanisk stand når den er klar for reise. En rask sjekk av olje, kjølevæske, dekktrykk, ol er smart etter en lang vinterlagring.

Utover normal sjekk som du også foretar på din familiebil er det noen andre kontrollpunkter som er spesielt for bobiler.

  • Er TV-antenner eller parabolantenner klargjort for å reise?
  • Er alle utvendige dører og luker lukket og testet, smørt og låst?
  • Er alle markiser rullet inn og ut?
  • Er alle fotstøtter tatt inn og smørt?
  • Er området ryddet opp? Ingen leker under eller rundt bilen?
  • Er trappene inne? Elektriske trinn på bobiler kan automatisk trekkes inn når motoren er slått på, men andre er manuelt foldet.
  • Er alle ledninger, slanger, osv.plugget ut og lagret?
  • Er alle interiørskap lukket og låst?
  • Er kjøleskapsdøren lukket og låst? Mange av disse enhetene har en spesiell lås for kjøring.
  • Er alle løse objekter rundt i bodelen sikret?
  • Er bobilen overbelastet? Med den store mengden av tilgjengelig plass er det lett å overbelaste en bobil, slik at vekten overstiger totalvekten i vognkortet.
  • Hvis nødvendig tøm spillvannstank før du reiser.
  • Er inngangsdør sikkert lukket og helst låst?

Kjøretips for bobiler. Bobilvideo – Se her

Som tidligere nevnt er ikke bobiler /campingbiler noen sportsbil eller for den slags skyld noen vanlig bil. Spesielle hensyn må tas på følgende områder:

Bobil & Campingbil: Forsvarlig kjøring. Det kan ikke understrekes nok at en bobil kan ikke stoppe raskt. Den kan heller ikke akselerere raskt. Den kan heller ikke svinge unna raskt. Forsøk på å unnamanøver med en bobil i en nødsituasjon vil ofte mislykkes. Der tresekundregelen gjelder for vanlige biler når det gjelder forankjørende, bør denne økes til fem sekunder når man kjører bobil .  Når noen kjører inn i den store avstanden mellom deg og bilen foran, må du sakke ned for å øke avstanden. Se lenger fram enn du er vant til i en personbil.  Alle har hørt dette gang på gang, men defansiv kjøring er din grunnleggende regel for sikker kjøring.

Bobil & Campingbil: Bruk av speil  Mange bobiler og alle trailere har ingen utsikt bak bortsett  ifra speil. Lær å bruke dem og bruke dem hele tiden. Disse kjøretøyene har svært store blindsoner, hvor annen trafikk ikke kan sees.  Se opp for trafikk som kommer bakfra som blir for nære til å bli sett og gjerne holder den posisjonen. Når du skifter kjørefelt, bruk speilene, slå på blinklyssignalene tidlig, og skift kjørefelt sakte.

Bobil & Campingbil:  Bratte bakker. Bobiler er ikke kjent for god kraft i motbakkene.  De vil overopphetes på lange bratte bakker,  løsningen er å bremse ned, skifte til et lavere gir og se på temperaturmåleren.  Nedoverbakke kan  representere en annen utfordring i og med at bremsene kan lett overopphetes og gi dårlig effekt.  Igjen, sakk ned og skift til et lavere gir.  Se på trailerne, hvis de er trege i nedoverbakken bør du også være det.

Bobil & Campingbil: Bakenden svinger. Bobiler er bygget med en god del vekt bak bakhjulene som senger, garasje etc. og dette resulterer i at bakparten svinger lett. Når du svingerhardt  til høyre kan den bakre delen gå mot venstre.  Bensinstasjoner er en særlig fare her fordi det ofte er  små områder som krever en skarp sving.

Bobil & Campingbil: Veiplassering.  Hold bobilen i midten av kjørefeltet ditt.  Ja, den er bredere enn du kanskje liker men hold bilen i midten av kjørefeltet uansett. Bobiler har et særlig problem her ved at førerhuset er større enn i vanlig bil og sjåføren sitter lengre til venstre enn han er vant til. I den største klassen av bobiler er førersetet langt til venstre. Resultatet er at nesten alle nye bobil sjåfører ønsker å kjøre langt til høyre. Kikk i speilene på høyre side, når du ikke ser den hvite stripen er du alt for langt til høyre.Etterhvert vil du lære hvor dine øyne bør være på veien og det vil ikke være et problem, men det er en klar fare for den ferske sjåføren av bobiler.

Bobil & Campingbil: Svinge .  Både bobiler og trailere krever ekstra plass til å snu. Kjør litt ekstra fram og ta en rolig sving slik at du holder deg på veien også med bakparten. Vær spesielt oppmerksom når du skal rundt i en rundkjøring, de fleste av oss har vell kommet borti kanten i en rundkjøring. Se i speilene. Veldig breie svinger er nødvendig for disse storebilene.

Bobil & Campingbil: Stoppe. Stoppeavstanden er kraftig økt i forhold til en vanlig bil.  Den tunge bobien vil kreve flere ganger «normal» avstand for å stoppe.  Begynn bremsing for stoppskilt, lys etc. i god tid før der du normalt ville i en vanlig personbil. Selv om du kunne stoppe raskt er det ikke det du ønsker fordi i en typisk bobil er det også endel løse gjenstander.  Bøker, kameraer, leker, mat, etc. vil alle ende opp i førerhuset.

Bobil & Campingbil: Forbikjøring og glidelåskjøring.  Bobiler har ikke den samme akselerasjon som en vanlig bil , og det tar laaaang tid å passere et annet kjøretøy. Det samme gjelder for kjøring ut på motorveien fra sidefelt, det ser ut til å ta en evighet å komme opp til motorvei hastigheter.  På sitt beste, vil du kunne øke hastigheten i omtrent samme tempo som bestemor gjør i sin Kia.

Bobil & Campingbil: Luftfjæring eller bremser. Hvis din bobil er utstyrt med luftfjæring så sørg for at det er ved normalt lufttrykk før du kjører bilen.  Hvis du er en nybegynner og skal bruke luftbremsene det ville være en veldig god idé å få litt trening. Luftbremsene er en annen type bremser og krever forskjellig bremseteknik som vi ikke skriver mer om i denne artikkelen.

Ta deg god tid

En stor bobil er som sagt ikke det raskeste kjøretøyet på veien. Forstå at det vil ta lengre tid å komme til en campingplass enn med en personbil selv om mye av reisen er på motorvei hvor de fleste bobiler generelt vil holde tritt med annen trafikk. Det vil det fortsatt komme bratte stigninger da hastigheten faller drastisk.

Ikke press deg selv for å komme dit raskt.  Ta deg god tid og nyt kjøringen. Husk du er på tur og skal kose deg, du skal sannsynligvis ikke på jobb.  Bruk sikre kjøreteknikker med din bobil og ha en fin tur og kom trygt fram.

Kilde: Bobilportal.no

Vannfilter for bobil

$
0
0

Vannfilter for drikkkevann i bobil

Vannkvaliteten kan variere på ulike steder i Europa, man kan risikere å fylle ferskvannstanken i bobilen med vann av dårlig kvalitet og smak.

Vannfilter for bobil

Vannfilter for bobil

Vanntanker og slanger som ikke er tilstrekkelig rengjort kan føre til dårligere vann i bobilen, man risikerer oppblomstring av bakterier og mikrober. For å hindre dette kan man bruk 3M vannfilter som er utviklet for bruk i bobiler, campingvogner og båter. Filteret kan fjernes og flyttes når vannanlegget  skal tappes for vann før vinteren. Dette gir muligheter for å rengjøre vanntanker, rør og slanger med tankrengjøringsmiddel som kan skade filterpatronen.

3M filteret er holder til omtrent 7500 liter vann

Egenskaper til vannfilteret:

  • Enkelt å installere
  • Anbefales at installasjonen gjøres i tilknytning til kaldtvannskranen på kjøkkenet.
  • Kan installeres vertikalt, horisontalt, liggende eller stående – alt etter behov.
  • Utskiftbar filterpatron
  • Patentert sammenkobling mellom kobling og filter.
  • Tilkoblingsnipler for 12mm slange eller John Guest 12mm medfølger

Fordeler med vannfilter:

  • Gir rent og klart vann
  • Reduserer dårlig smak og lukt
  • Kan monteres under vasken, benker eller i skap.
  • Tar liten plass
  • Enkelt å bytte filter
  • Minsker smak og lukt av klorvann
  • Enkel å bruke
  • Flere tilkoblingsmuligheter
  • Gir rent og godt vann, erstatter flaskevann.
  • Skal redusere innholdet av bakterier, parasitter og alger med opp til 99,99%

Bobilbutikken.net selger 3M vannfilter for kr 1671,-

Bobiltelt – Båttelt

$
0
0

Telt til bobiler og båter

Bobil telt/ Båt telt med en høy mønehøyde. Til båter, bobiler, husvogner, mindre lastebiler og mer. Duk i 620g / m2; PVC og galvanisert ramme.

——– BESØK VÅR WEBSIDE: WWW.PARTYTELT-UTLEIE.NO    ———–


3,3m x 8,4m 620g / m2; PVC Bobil telt/ Båt TELT:

Båt og bobiltelt for langsiktig lagring.
Veldig sterk telt med 620g / m2; PVC-duk i både tak og gavlene.
Stoffet er vanntett og svært holdbart. I tillegg til dette, merket godkjent i USA (Capi 84 § 5)
Takhøyde: 365cm.
Sidehøyde 320cm.
Port Høyde: 300cm.
Port Bredde: 256cm.
Galvanisert stål.
Rørdimensjon: 70mm x 43mm i buer og 25mm i møne.
Tykkelse: 1,5 mm og 1,1 m
120cm avstand mellom buene.
Farge: Grå.
For ekstra stabilitet, kan det være lurt å kjøpe ekstra plugger og 10m storm linjer.
Bruksanvisning: www.partytelt-utleie.no/wp-content/uploads/2012/09/3-3×8-4-updated-campertent-swedish-danish-pdf1.pdf
Betaling: Faktura.
Bobiltelt 3,3×8,4m 16990kr inkl mva.
Frakt Østlandet/Sørlandet 500kr inkl mva. Sender rimelig hele landet etter avtale

bobiltelt - båttelt

bobiltelt – båttelt


3,3m×10,8m 620g / m2; PVC BOBILTELT:

Telt med høy mønehøyde, for bobiler og båter.Gravd i 620g / m2; og galvanisert stålrør.
3,3 x10, 8 meter campingvogn telt / bådtelt for langsiktig lagring.
Stoffet er vanntett og slitesterk. I tillegg til dette, merket godkjent i USA (Capi 84 pkt. 5).
Mønehøyde 365cm.
Sidehøyde 320cm.
Port Høyde 300cm.
Port Bredde 256cm.
Galvanisert stål.
Rørdimensjon: 70mm x 43mm i buer og 25mm i møne.

Tykkelse: 1,5 mm og 1,1 mm.
120cm avstand mellom buene.
Farge: Grå.
For ekstra stabilitet, kan det være lurt. kjøpe ekstra plugger og 10m lang storm linjer.
Bildene over viser telt 3,3m x8,4m.
Betaling: Faktura.
Bobiltelt 3,3×10,8m 19490kr inkl mva.
Frakt Østlandet/Sørlandet 500kr inkl mva. Sender rimelig hele landet etter avtale

  • Gateadresse: Ilen terrasse 9
  • Postnummer: 3713
  • Poststed: Skien
  • Fylke: Telemark
  • Land: Norge
  • Telefon: 90915805
  • Mobiltelefon: 90915805

Må du ha vinterdekk på bobilen?

$
0
0

Er det påbudt med vinterdekk på bobilen?

Vinterdekk eller piggdekk er generelt ikke påbudt i Norge. Loven sier at du skal ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.

Må du ha vinterdekk på bobilen?

Må du ha vinterdekk på bobilen?

Forskriften om bruk av kjøretøy sier:  “kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende”.

For kjøretøy med tillatt totalvekt over 3.500 kg gjelder egne regler, bla har de påbud på å ha med kjettinger i vinterdekkperioden.
For Sør– og Midt Norge skal ikke piggdekk eller kjettinger brukes i perioden fra og med første mandag etter påske til og med 31. oktober.

For Nordland, Troms og Finnmark er samme periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Men ingen regel uten untak: hvis du er utenfor disse datoene og føret tilsier at du må bruke piggdekk eller vinterdekk  skal du gjøre det.

Mønsterdybder på dekk – for bobiler under 3500 kg

• På sommerdekk er minimumskravet til mønsterdybde 1,6 mm. (NAF anbefaler imidlertid min. 3 mm)
• På vinterdekk er minimumskravet til mønsterdybde 3 mm. (NAF anbefaler imidlertid min. 4 mm)
• Det skal være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

Spesielt for bobiler over 3500 kg

Bobiler over 3500 kg skal ha minst 5 mm mønsterdybde på alle dekk, også på tilhengere.

Pålegget skal gjelde i perioden fra 1. november til mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, og fra 16. oktober til og med 30. april i Nordland, Troms og Finnmark.

Biler/trekkvogner over 3500 kg skal videre å ha særlig merkede vinterdekk i perioden fra 15. november til 31. mars. Kravet gjelder bare drivende og styrende aksler på motorvognen, ikke tilhenger.

Gebyr både for manglende mønsterdybde og manglende vinterdekk ilegges per dekk, og satsen vil være 750 kr.

Kilde: NAF og regjeringen.no

Hvordan skifte hjul

$
0
0

Hvordan skifte hjul på bobilen

En kort guide for å skifte hjul på bobil og biler generelt.

  • Sett bobilen på ett rett underlag – ikke på grus hvis du kan unngå dette.
  • Sett på håndbremsen.
  • Bruk en god og kraftig jekk og plasser den i henhold til instruksjonsbok.
  • Løsne hjulmutterene før du jekker bilen opp.
Hvordan skifte hjul

Ta hensyn til merkingen på dekket når du skifter hjul.

  • NB! Legg deg aldri under en bil som står på jekk!
  • Kontroller mønsterdybde både på dekk som skal av og på.
  • Plasser hjulene riktig i forhold til dekkenes rulleretning  – enkelte dekke har merker som viser riktig retning.
  • Trekk til muttere til oppgitt moment, NAF anbefaler bruk av en momentnøkkel eller momentstav.
  • Vent med å trekke mutterne “hardt” til bilen står på bakken igjen.
  • Etter ca 30 km kjøring bør du sjekke om hjulmutterene sitter fast.
  • Hjulene du har tatt av bør vaskes og sjekkes for skader. Fjern steiner og rusk som ligger i dekkbanen.
  • Hjulene som skal lagres bør enten henge eller ligge tørt og kjølig.

Kilde: NAF

NAF – BLI MEDLEM, MANGE FORDELER!

$
0
0

NAF – BLI MEDLEM, MANGE FORDELER!

Bli medlem og få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter når du trenger det.

Som NAF medlem har du over 50 advokater, over 150 bileksperter og over 10.000 bilbergere i hele Europa i ryggen dersom du får biltrøbbel.Du kan også spare tusenlapper på fordelsprogrammet.Du kan velge mellom medlemskap med veihjelp (alle medlemsfordeler inkludert veihjelp i hele Europa) eller medlemskap uten veihjelp (inkluderer advokatbistand, bilteknisk rådgivning og tilgang til alle rabatter). Medlemskapet er gyldig i 12 måneder fra betalingsdato.

Bli NAF-medlem og få årets utgave av NAF Veibok i velkomstgave

Hengerfeste på bobil?

$
0
0

Vurderer du hengerfeste på bobilen?

Før du investerer i hengerfeste til bobilen bør du finne ut hva bobilen din kan slepe. For ulike van bobiler er dette som regel ikke noe problem, her finnes det mange alternativer. For helintegrerte og del/alkove bobiler er det ikke alle som kan bruke hengerfeste i det hele tatt.

Hengerfeste på bobil

Hengerfeste på bobil

Første steg er å kontakte din bobilleverandør eller merkeforhandler og spørre dem om råd om maksimal belastning bobilen kan ha på hengerfeste, hvis det i hele tatt er mulig å bruke hengerfeste. Hvis du skal kjøpe ny bobil bør du forhøre deg med bobilselgeren. Som en generell tommelfingerregel kan man si at bobiler med korte overheng bak bakhjulene eller bakhjulsdrift er egnet til å bruke hengerfeste. En forhjulsdrevet, integrert og delintegrert bobil med stort overheng og stor garasje bak og liten nyttelast vil sannsynligvis ikke være et godt kjøretøy å bruke hengerfeste på.

Når er bobilen førstegang registrert?

Hvis bobilen er registrert etter 1.april 2012 må den i følge EU regler ha ett EC typegodkjent hengerfeste. Dermiot er bilen eldre enn dette, da trenger du ikke typegodkjent hengerfeste.

Kontroller vekten til bobilen

Du må vite vekten på bobilen din når den er lastet. Besøk en av vegestasjonene hos Statens vegvesen og be dem dokumentere akselvektene både foran og bak.

Kontroller maksimal tillatt totalvekt på bobilen. Overskrider du grensene ved bruk av hengerfeste risikerer du en kraftig bot.

Husk at hengerfeste vil redusere nyttelasten din på bobilen. Typisk vil et hengerfeste kanskje veie omtrent 80 kg med festeanordninger.

I tillegg bør man være oppmerksom på vektgrenser som bobilprodusenten har spesifisert.Da spesielt med hensyn på vertikale krefter som virker ned på hengerfestet. Her ligger typiske grenser på mellom 75 og 120 kg.Her kan man bruke en lengre solid planke under forhjulene og sette en solid badevekt under for å kontrollere vekten.

Har bobilen langt overheng vil avstanden mellom hengerfeste og senter bakre aksel påvirke belastningen på bakakselen. For å sammenligne kan du prøve løfte 10 kg, først langs kroppen, deretter løfter du armen horisontalt, da føler du at vekten er mye mer enn 10 kg. Det er det samme som gjelder for bobilen, du risikerer å overbelaste bakakselen din. Moralen er at du bør snakke med eksperter før du eventuelt installerer hengerfeste på bobilen.


Sjekkliste til bobilferien

$
0
0

Sjekkliste for bobil og eiere til bobilferien

Før dere legger av sted på bobilferie bør dere gjennomgå en sjekkliste med punkter som bør være i orden. En del av punktene kan verksteder ta seg av, men det er greit å kjenne til sjekkpunkter selv også. Her har vi laget et forslag til sjekkliste, det er ingen fasit, men et utgangspunkt.

Sjekkliste til bobilferien

Sjekkliste til bobilferien

Sjekklisten kan spare deg for mye frustrasjon, husk Murphys lov: “alt som kan gå galt, går galt”.  Chassis

  • Kontroller væskenivåer (olje, bremsevæske, kjølevæske, vinduspylervæske, servostyring, gir etc).
  • Kontroller forbrukbatteri og startbatteri med tanke på ladetilstand, væskenivå, rene og pene koblinger.
  • Kontroller at alle lys fungerer, inkludert blinklys og kupelys.
  • Kontroller lydhorn og nødblink.
  • Kontroller fotbremse og parkeringsbrems.
  • Kontroller hjulmuttere, mhp at de sitter riktig fast.
  • Kontroller lufttrykk i dekk. Husk å ta hensyn til lasten i bobilen.

Motor

  • Se etter olje og frostvæske lekkasjer.
  • Kontroller renholdet, evt rengjør rundt koblinger ol.
  • Kontroller olje og væske nivåer. Se brukermanualen.
  • Rengjør batterier, kontroller væskenivåer.
  • Les og kontroller sjekklisten fra produsenten.

Aircondition

  • Rengjør filteret om nødvendig.Se etter rusk og rask.
  • Kontroller kondenseringsenheten mhp renslighet og at det ikke finnes noen hindringer.
  • Kontroller spenningen.

Bodelen i bobilen

  • Slå av vannpumpesystemet.
  • Steng alle vinduer og ventiler.
  • Steng alle dører og skuffer.
  • Kontroller at kjøle/fyrseskapdøren er festet.
  • Sikre alle gjenstander på hyller ol.
  • Sjekk bordplater, benkeplater ol for løse gjenstander.
  • Kjenner du til plasseringen av brannslokkeapparatet? Er det godkjent og fullt operasjonelt=.

Kjøle og fryseskap

  • Fungerer kjøle/fryseskapet på gass som det skal. Kontroller brenneren, se etter en liten fin blå flamme. Reparer om det er feil.
  • Fungerer kjøleskapet på 12 volt?
  • Sørg for at det ikke er noen hindringer i ventilasjonssystemet.
  • Sørg for å ikke overfyll kjøleskapet, la det være rom for ventilasjon.

Personlige eiendeler

  • Husket eventuelle medisiner og resepter?
  • Husket pass?
  • Husket grønt kort?
  • Husket helsekortet? Evt reiseforsikringsbevis og andre nødvendige forsikringsbevis?
  • Kamera, datamaskin, USB disk, telefon, modem?
  • Briller og linser?
  • Adressebok og telefonliste?
  • Brukerveiledninger for bobilen?
  • Dekktrykkmåler?
  • Førstehjelputstyr?
  • Toalettkjemikalier og toalettpapir?
  • Kart?
  • Bobilparkering guide? Eks Reisemobil Bordatlas og Nordic Camper Guide.
  • Ekstra nøkler til bobilen?

Bobil med hengerfeste

  • Er hengerfestet smurt? sikret? sjekket evt. låsepinne?
  • Har du med slepetau?

Før dere kjører på ferie

  • Dra ut stikkkontakter til elektrisk utstyr hjemme.
  • Steng hovedvannkranen.
  • Tøm søppel.
  • Er alle vinduer og dører lukket og låst?
  • Er bobilen klargjort?
  • Er parabol i kjøreposisjon på bobilen?
  • Er speil rett innstilt?
  • Har alle sikkerhetssele på?
  • Har dere ryddet etter dere på camping eller rasteplass?

Til ettertanke

  • Sørg for at bobilen er fullt ut forsikret, både mot skader, tyveri osv. Ha “nødhjelp” nummer lett tilgjengelig. Man vet aldri når uhellet er ute. Husk at sjåfører av bobiler ofte må være over 25 år.
  • Sørg for å bruke kredittkort og reisesjekker på tur. Det er ikke alltid ærlige mennesker dere møter langs veien.
  • Lag gjerne en sjekkliste på klær og utstyr dere ønsker å ha med.
  • Ta ikke med unødvendige ting, husk å ta hensyn til totalvekten på bobilen.
  • Stopp avisleveranser i bobilferien.
  • Informer gjerne naboer slik at de kan ta posten din.
  • Ha med nok gass til turen. Eventuelt husk å ha med koblinger som kan brukes på stedet dere skal.

Bildekk er ikke evigvarende!

$
0
0

Husk at bildekk ikke varer for evig!

Bildekkene varer ikke evig, selv om mønsteret i dekkene tilsynelatende ser bra ut. Nye bildekk gir bedre sikkerhet enn gamle dekk.

Bildekk er ikke evigvarende!

Bildekk er ikke evigvarende!

Bildekkene på personbiler slites ut og skiftes etter noen år når mønsterdybden er lavere enn kravet, mens på bobiler er det noen som kjører rundt med 10 år gamle dekk og med mønsterdybde som er godkjent, men som allikevel opplever hyppige feil på dekkene. For bobileirene er det da svært enkelt å skylde på dekkprodusenten.

Vi kan ikke si til deg hvor lenge ett bildekk varer på grunn av at det er så mange ulike ting som påvirker foreldelsesprosessen til bildekk. Forventet levetid for bobildekk er kanskje 5 år. Det er også viktig å merke seg at bildekk foreldes raskere når de ikke blir brukt. Bildekkene er designet for å brukes, oppvarmes og de vil utløse kjemikalier som motstår aldring og holder dekket smidig. Bobildekk får kanskje den værste behandlingen bildekk kan få, de kjøres relativt hardt en kort og hektisk sommerperiode med varierende temperaturer, for å så stå stille i flere måneder i de kalde vintermånedene.

Alle bobileiere må holde et godt øye med aldringen av dekkene. Dekkene er merket med produksjonsdato, på noen eldre dekk er denne merket med 3 siffer hvor eksempelvis 019 betyr januar 2009. Men det kan i værste fall også bety januar 1999, så man bør ha en viss peiling på hvor gamle dekkene er.På nyere dekk finnes det 4 siffer, to for uke og to for år. Er du usikker på om dekkene er for gamle, da er det påtide å bytte dem ut.

Pusse bobilfelgene?

$
0
0

Trenger de gamle stålfelgene til bobilen en oppussing?

Stålfelger ruster som kjent nokså fort. Litt pussing og litt maling gjør underverker, stålfelgene blir som nye.

Salt, grus og annet skit på veiene sørger for at både bobil og felger ofte ser mye eldre ut enn de er. Med noen timers arbeid kan du få stålfelger og bobil til se ut som om de var nye. Ikke minst vil salgsverdien på bobilen holde seg bedre.

Stålfelger til bobil

Stålfelger til bobil

Stålfelger kan bli omtrent nye med noen timers arbeid ved bruk av enkelt og billig verktøy. Her har vi laget en enkel steg for steg veiviser. Alt verktøy som trengs finner dere i nærmeste “alt mulig butikk”.

Fremgangsmåte

  1. Vask av olje og gris. Skrap av løs rust rundt hele kanten på felgen. En skarp, liten malingskrape gjør jobben.
  2. For harde rustflekker, bruk en meisel for å få dem vekk.
  3. Bruk meisel kant for å skrape alle områder av rust på hele hjulets overflate.
  4. Bruk en passende smal skraper for å fjerne rust i sveisekantene.
  5. Brett et stykke grovt smergelpapir og bruk det til å rengjør og glatte kanten på hjulet.
  6. Puss og rengjør resten av hjulet med smergelpapir til all rust er borte.
  7. Rengjør felgen med en klut fuktet med tynner. Bruk også rustkonverter/rusteter, pass på å dekke alle områder med rust og områder uten maling.
  8. Når felgen er blitt svart, er rusten konvertert og stanset.
  9. Masker/beskytt luftventilen på hjulet. Spray med grunning/primer på hele hjulet. Beskytt gjerne selve dekket mot sprayen også.
  10. Påfør grunning i rolige bevegelser, unngå renning og søl. La malingen tørke mellom hvert strøk.
  11. Hellidager viser godt når man har hatt på grunning. Fjern evt. disse med en stålbørste og spray på ny.
  12. La grunningen herde før du har på toppstrøk med farget lakk/maling.
  13. Påfør et lag med klarlakk til slutt. Fjern maskering. La hjulet tørke over natten. La det gjerne gå noen uker før du spyler med høytrykksvasker eller bruker automatisk bilvaskemaskin.
    Stålfelgene blir som nye

    Stålfelgene blir som nye

Bytter ikke viskerne selv

$
0
0

Bytter ikke viskerne selv

Vindusviskere er noe mange av oss bytter for sjelden, viser ny undersøkelse. Og vi betaler godt for å la andre gjøre den enkle jobben.

bytte vindusviskere

Løft opp plastlåsen og trekk løs viskeren. (Foto: Kaia Means)

– Det er stor priskonkurranse på vindusviskere, og du får dem fra et par tikroninger og oppover. Likevel venter mange med å bytte dem til bilen skal på service og ender med å betale verkstedet 800-900 kroner for en jobb de fleste kan klare selv på tre minutter, sier varehussjef og bilekspert Erik Nyhus i Biltema.

52 prosent bytter viskerne selv, mens 24 prosent setter bort jobben til bilverkstedet, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

17 prosent får hjelp av familie eller venner. Det er en tung overvekt av kvinnelige bileiere som tyr til venner eller familie, 30 prosent, mot seks prosent av mennene.

Bare fire prosent får jobben gjort på bensinstasjon.

– På bensinstasjonene får ikke folk samme service som før. Der står det gjerne en ungdom som ikke har all verdens greie på bil, sier Nyhus.

Fersk

Biltema anbefaler å bytte viskerblad cirka en gang i året. Bare fire av ti bileiere bytter såpass ofte, viser undersøkelsen.

– Å bytte hvert år er en grei regel, men slitasjen avhenger mye av salting, snøforhold og andre vinterforhold, ikke minst hvor mange ganger viskerne har vært fastfrosset i løpet av vinteren, sier Nyhus.

Viskerbladgummien er ferskvare. Når viskerbladene har stivnet, er de i praksis utrangerte.

– Første tegnet er at de hakker litt. Så blir det striper på ruten der de har sveipet over. Sikten blir betydelig dårligere, og du blir sliten av kjøringen, spesielt i dårlig vær, sier Nyhus.

Hurtigruta Carglass har ingen standardanbefaling for byttehyppighet, men avdelingsleder Patrik Kindal på Helsfyr-avdelingen i Oslo bytter to ganger i året selv.

– Vi pleier å anbefale nye viskere til de som har skiftet frontrute. Gamle viskere har mye støvpartikler festet på gummien som sliter på ruta. En slitt frontrute gir dårligere sikt. Det merker du særlig godt i lav kveldssol, sier Kindal.

Er frontruta slitt nok, passerer ikke bilen EU-kontrollen heller.

– I pøsende høstregn kan det være vanskelig å oppdage om deler av viskerbladene er helt nedslitte. Metall mot glass er aldri bra, sier Kindal.

Slik bytter du

Det finnes stort sett bare to typer festeanordninger du trenger å holde styr på. Bilen din har en av dem. Den enkleste varianten har en metallpinne ytterst på viskerarmen, der viskerne har et hull. Gammel og ny tres av og på mens viskerarmen er ute.

Den andre er en klipsvariant. Begynn med å løfte opp plastlåsen i bakkant. Deretter trekker du viskeren løs. Kikk nøye på hvordan låsen er montert, før du setter på ny lås. Sett den nye viskeren inn i kroken og lås klipsen.

Vindusviskere varer lenger hvis du renser dem hver gang du vasker bilen. De får også lenger levetid hvis du fjerner is og snø på frontruta før de tas i bruk. Viskerbladene bør ikke gjøre jobben med å fjerne isrester.

– Jeg anbefaler en snøbeskytter til 30 kroner som du legger over frontruta. Viskerne skal plasseres oppå snøbeskytteren, sier Erik Nyhus i Biltema.

Ren rute

Matt frontrute kan også skyldes trafikkfilm, belegget som legger seg på glasset en stund etter vask. Viskerbladene får enklest jobb hvis trafikkfilmen fjernes, og sikten blir bedre.

Sitron, eple eller cola tar knekken på trafikkfilmen på frontruta. Zalo duger også. Vask frontruta ren for skitt. Skjær deretter en sitron i to, klem saft ut av halvdelen og dra den over frontruta. La den virke litt, og vask deretter ruta med en ren klut og lunkent vann eller bruk spylervæske.

Billige vindusviskere vant test: http://www.testfakta.se/tester/motor/billigt-torkarblad-b%C3%A4st-i-test

Hva er best: Pigg eller piggfritt?

$
0
0

Hva er best: Pigg eller piggfritt?

Vinterdekksesongen er bare en uke unna og det evige spørsmålet blant norske bilister dukker opp: Hva er best av piggdekk og piggfrie vinterdekk? Svaret er ikke entydig.

Hva er best: Pigg eller piggfritt?

Hva er best: Pigg eller piggfritt?

– Litt overfladisk sagt er piggdekk best på ekstreme føreforhold som våt is og hardpakket snø, mens piggfrie dekk har like gode kvaliteter som piggdekk på normalt snøføre. Piggfrie dekk er best hvis du ønsker deg dekk som er støysvake på bare veier. Hva du bør velge avhenger av været, temperaturen og kjøreforholdene der du bor, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk Norge.

I Sør– og Midt-Norge kan man bruke piggdekk eller kjetting fra 1. november.  I Nordland, Troms og Finnmark startet perioden 15. oktober.

Piggdekk på isføre

Is og snø er ikke glatt ved streng kulde, så er det 15 til 20 minusgrader oppfører piggdekk og piggfrie vinterdekk seg ganske likt. Dekkvalget blir vanskeligere når temperaturen nærmer seg null.

– Ved mellom minus fem og pluss fem grader varmes veibanen opp. Da legger det seg ofte is i veibanen. Ved slike temperaturer gir piggdekk best grep, sier Hauge.

Piggfritt på snø og bare veier

Piggfrie dekk er komfortable og stillegående. En fordel er at man kan montere piggfrie dekk på bilen allerede tidlig på høsten, i god tid før den første snøen faller. Det kan også være fordelaktig å ha piggfrie dekk på våren hvor det kan være høye temperaturforskjeller.

– På snøføre og bare veier fungerer piggfrie dekk meget bra. I tillegg slipper man å betale piggdekkavgift som er vanlig i enkelte store byer, sier Hauge.

Flere kjører piggfritt

Salgstall fra Nokian viser at flere nå velger piggfrie vinterdekk fremfor piggdekk (52 mot 48 prosent). De fem siste årene har andelen piggfrie vinterdekk steget med fem prosent, mens piggdekk har sunket tilsvarende.

– Piggfrie vinterdekk har blitt veldig gode, men piggdekk er fortsatt det sikreste valget, da de gir best bremseegenskaper, fremkommelighet og er enklest å kontrollere ved skrens på bilen, sier Hauge.

Store utslag i bremselengde

Forskjellene i bremselengde på pigg og piggfrie dekk er størst på «nullføre». Om en bil med piggdekk kjører i 50 km/t på is tar det 43 meter før bilen stopper. Kjører du med nordiske dekk uten pigger tar det 60 meter før bilen stopper. En forskjell på 17 meter, eller nesten fire billengder.

– Forskjellen i bremselengde på is er største når man sammenligner piggdekk med piggfrie dekk produsert for sentral-Europeiske forhold. Da kan forskjellen være så mye som åtte billengder, sier Hauge.

Forskjellen i bremselengde mellom piggdekk og piggfrie dekk blir mindre jo kaldere temperaturen er. Ved 10 minusgrader skiller du kun én billengde, i favør piggdekk.*

Fyll ekstra luft ved kaldvær

Uansett hva slags vinterdekk man velger er det viktig å være klar over at kulde påvirker dekkene. Mange bilister kjører nemlig med for lavt lufttrykk om vinteren – uten å være klar over det selv.

– Mange fyller luft når dekkene skiftes inne i et varmt verksted. Da er det lett å glemme at kaldt vær påvirker lufttrykket. Faller temperaturen 10 grader, faller lufttrykket 0,1 bar. For lavt lufttrykk gjør at bilen bruker mer bensin, slipper ut mer CO2 gasser og dekket slites raskere, sier Hauge.

Ekspertenes tips er å fylle 0,2 bar mer enn bilfabrikantens standard anbefaling, dersom du fyller luft innendørs og vet du skal ut i kaldt vær.

*Bremselengdetestene er gjort ved Nokian Tyres’ testsenter i Ivalo, Finland.

Dekkskifte: Glemmer hjulboltene

$
0
0

Dekkskifte: Glemmer hjulboltene

Manglende bolter skaper stadig oftere problemer ved bytte av hjul, ifølge fagfolk. Først når dekkene skal legges om, begynner bileierne å lete.

Bytte dekk på bobil

BØR LIGGE I BOBILEN: Låseverktøy og bolter som ikke er i bruk bør ligge i bagasjerommet, anbefaler dekkbransjen. (Foto: Colourbox)

– Mange biler leveres med ulike bolter til hjulsettene for sommer- og vinterbruk. En god del bileiere er ikke klar over dette, eller glemmer hvor de har lagt dem. Da må de hjem igjen for å lete før vi kan legge om dekkene for dem, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor.

Hvis boltene er borte for godt, må det skaffes nye.

– Det koster fort noen hundrelapper og kan dessuten bety en utsettelse dersom nye bolter må bestilles.

Ofte er også hjulet festet med en låsebolt, for at det ikke skal kunne stjeles. Da trengs en egen boltenøkkel, som fulgte med ved kjøpet av bilen eller felgen. Når dette spesialverktøyet også er borte, blir kostnaden høyere.

– Da har man for en del bilmerker valget mellom å få etterbestilt ny boltenøkkel eller borre opp de låste boltene og bytte dem ut hvis det haster å få jobben gjort.

Les også: Skruvat tilbyr bildeler med originalkvalitet til sterkt rabatterte priser.

Skjer oftere

I overgangen mellom vintersesong og sommersesong opplever dekkjeden slike problemer nesten daglig.

– Vårt inntrykk er at det skjer oftere enn før, blant annet fordi mange nordmenn legger mye penger i felger og dekk av høy kvalitet, og sikrer verdiene sine med låsebolter. Rutinene for oppbevaring av det tilhørende verktøyet er derimot ikke alle like nøye med, sier Køste.

Også bilbergingsbransjen merker godt at bileierne ikke alltid har slikt utstyr på plass når det trengs.

– Vi får ofte høre at det ligger hjemme i garasjen. Det hjelper lite hvis et hjul må byttes der og da, for eksempel ved en punktering, sier Trond Grøtjorden, fungerende driftssjef i Falck Stor-Oslo.

Hvis eieren ikke ønsker at boltene skal borres opp, kan alternativet måtte bli at bilen taues inn på verksted.

Les også: Byttdekk.com tilbyr salg av dekk, felger og komplette hjul på Internett. 

Det beste rådet

– Nå kommer jo også svært mange biler uten reservehjul. Noen har derfor med seg et ekstra hjul fra settet som ikke er i bruk, for å sikre seg. Det er det liten vits i, hvis boltene ikke kan brukes om hverandre, sier Grøtjorden.

Problemet med at låseverktøy til boltene blir borte, har også vært tema på nettfora for bilinteresserte, for eksempel når noen havner i akutt trøbbel.

– Da kan det dukke opp råd om banking og sliping og litt av hvert. Vi synes ikke det er noen god idé å prøve seg fram hjemme i garasjen med slike ting, sier Katrine Køste i Vianor.

Både Køste og Grøtjorden i Falck er enige om hva som er det beste rådet til bileierne.

– Låseverktøy og bolter som ikke er i bruk bør ikke forlate bilen i det hele tatt. Pakk det godt inn og legg det i bagasjerommet.

Motorvask i bobil?

$
0
0

Ikke på tide med motorvask

Bobileiere i vaskemodus lurer av og til på om det er på tide med en skikkelig motorvask. Men det er det ikke.

Motorvask i bobil

Motorvask i bobiler. Foto: Colourbox

– Motoren er konstruert for å tåle vann, men ikke vanntrykk. Høytrykkspyler på motoren er galimatias, sier Geir Danielsen, operativ leder for Falck Redning Stor-Oslo.

Han mener motorvask ikke er en del av den vanlige bilrengjøringen.

– Det skal se ganske ille ut i motoren før den bør vaskes. Jeg gjør det selv i blant, men mest for psykens skyld, for at det skal se pent ut. Da sprayer jeg litt Ajax på en fille og drar over flatene, sier Danielsen.

Veistøv forsvinner som regel neste gang du kjører i kraftig regnvær og vann kommer opp i motorrommet. Olje- og fettsøl kan imidlertid fungere som klister for sand og støv og kan derfor fjernes med avfetting, såpe og klut.

Rare feil

Falck må titt og ofte hente biler fra vaskehaller fordi eieren har tatt en runde i motorrommet med høytrykkspyleren.

– På eldre biler med lite elektronikk vil skadene være begrenset eller midlertidige. Nye biler er derimot stappfulle av elektronikk. Vann kan sette bilens hjerne ut av spill eller føre til følgefeil som er vanskelige og kostbare å finne ut av, sier Danielsen.

Han forteller om da han måtte redde en bileier med løpske vindusviskere. Viskerne var umulig å stoppe, også etter at gummien var slitt ned.

– Da jeg kom til stedet, hadde de begynt å ripe seg inn i frontruta. En motorvask like før var sannsynligvis årsaken. Vindusviskerne fikk feil signaler og oppførte seg som om både tenning og viskerarm var konstant slått på.

Svært lite vann

Hos Ila Bilvask i Oslo bruker de så lite vann som mulig når de vasker motorer.

– Vi passer på at motoren er kald før vi går i gang, ellers kan damp komme seg inn i sikringer og andre steder og lage krøll. Deretter tar vi på avfettingsmiddel og gnir vekk møkk og oljesøl. Vi går også over med børste i kriker og kroker, sier daglig leder Farjahatt Tassadiq.

Til slutt får motorrommet en liten dusj.

– Vi spyler over til slutt for å få vekk såpe, men med helt minimal bruk av vann. Det går med maksimalt en halv liter, sier Tassadiq.

Eldre modeller

En del bilkyndige vil si at i hvert fall eldre bilmodeller, biler fra midten av 90-tallet og tidligere, takler motorvask med hageslange hvis du dekker til dynamo, fordeler og andre elektriske komponenter.

– Problemet, særlig med nyere biler, er at det ikke er lett for folk flest å vite hvor for eksempel tenningsmodulen eller ABS-modulen sitter. Moderne motorer er dessuten stort sett gjemt under et lokk, og det skal du ikke ta av, sier Geir Danielsen i Falck.

Eier du en bil fra det som kan kalles første generasjon elektronikkbiler, bør du være ekstra forsiktig med motorvasken.

– Mange bilmodeller fra perioden 1999-2004 er laget slik at hvis bare én av bilens åtte-ti hjerner ryker, så må du bytte alle sammen. Og delene er laget i så små serier at det er vanskelig å få tak i nye. Hvis du er riktig uheldig med vasken, risikerer du dermed å måtte skrote hele bilen, sier han.


Bedre lys til bobilen

$
0
0

Kjøp bedre lys til bobilen – LED eller Xenon til bobil

Visste du at en 50-åring trenger 3 ganger så mye lys som en 20-åring for å se veien like godt? Bytt til Xenon og få opp til 10 ganger sterkere lys!

LED lys til bobil

LED lys til (Foto: Ekstralys)

Vi har kanskje Norges beste priser på anerkjente Hella lykter!

Ekstralys.no er en anerkjent lysleverandør på det norske markedet og er kjent for kvalitetsprodukter, god service, konkurransedyktige priser og god produktekspertise.

Ekstralys har eksistert i 10 år, og er en av landets eldste og mest solide selskaper som tilbyr lys til ettermontering til MC, bil, båt, maskiner, traktor, lastebiler – stort sett alle kjøretøyer.

Ekstralys leverer produkter til blant annet Politiet, Brannvesenet, Mekonomen, AK Maskiner. Hos oss er det kvalitet som gjelder, i alle ledd.
Hella ekstralys

Om Ekstralys

Dybvik Trading a/s er selskapet bak Ekstralys og blir drevet fra våre lokaler i Gahre Næringspark 7, i Lindesnes.

Dybvik Trading ble startet i 2004, først som enkeltmannsforetak og siden som aksjeselskap. Siden oppstarten har vi drevet med xenonlys og lys til bil som vår spesialitet, med mange års erfaring i feltet tør vi kalle oss en av landets fremste eksperter på fagområdet.

Firmaet drives av 3 heltidsansatte og flere deltidsansatte. Vi har vanlige åpningstider fra 0800 til 1600 alle hverdager, stengt lørdag og søndag.

LED fjernlys er den råeste lyskasteren på markedet! Lyser opp til 1,5 km!

Kjørelys bobiler

$
0
0

Kjørelys bobiler

Les mer om lys (kjørelys, tåkelys, fjernlys, bremselys) til bobiler og definisjoner samt henvisninger til regelverket.

Bobilens lysutstyr er viktig fordi andre trafikanter skal lettere oppdage bilen i trafikken og i tide oppdage når du har til hensikt å svinge eller bremse.

Bobilens lykter skal være hele og rene. Nærlyset skal være korrekt innstilt slik at andre trafikanter ikke blendes. Bobilen bør være utstyrt med automatiske lykterengjørere. Dersom den er utstyrt med Xenon lys er dette et krav.

Bruk av kjørelys på dagtid reduserer antall flerpartsulykker i dagslys med i størrelsesorden 10-15% for biler som bruker kjørelys. Høyt montert bremselys reduserer bl.a påkjøring bakfra ulykker.

Nå før høstmørket advarer lysbransjen mot feilmontering av moderne xenonpærer i lyskastere som er konstruert for halogenpærer.

Ekstralys: LED fjernlys er den råeste lyskasteren på markedet! Lyser opp til 1,5 km!
Sjekk utvalget!

Sammendrag over definisjonene av bilens lys og henvisning til regelverket:

Kjørelys

Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys.

Nærlys

Det er ikke tillatt ha flere enn 2 nærlys. Disse skal ikke lyse sterkere enn 0,7 lux i en høyde av 1,10 meter, målt 25 meter foran lykten.

  • Det er tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys.
  • Det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys

Fjernlys

Det er i dag tillatt å ha 2 eller 4 fjernlys. De aktiverte fjernlysene (2 eller 4 stykker) skal aldri lyse sterkere enn 480 lux. Tunge lastebiler (N3) kan ha 6 fjernlys.

Tåkelys

  • Det er ikke tillatt å ha flere enn 2 tåkelys.
  • Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.
  • Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid.
  • Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).

Parkeringslys

Det er kun tillatt å ha to parkeringslys på bilen. Det er altså ikke lov til å bruke parkeringslyspæren i ettermonterte lyskastere hvis de ordinære parkerings-lysene samtidig er tent.
Parkeringslysene skal alltid være tent, både i kombinasjon med nærlys, tåkelys, fjernlys og baklys.

Ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, også av den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter er egnet til å forstyrre medtrafikanter, er ikke tillatt.

Godkjente lykter

Husk at alt lovlig lysutstyr skal være merket med “E” eller “e”, dvs. godkjent iht. ECE eller EEC.

Les mer i Kjøretøyforskriftens § 28 om Lys, lyssignal, refleks

Kilde: Statens Vegvesen

Les også: Dårlig lys på bilen din? Bytt til Xenon og få opp til 10 ganger sterkere lys!
Pris fra 990,- komplett for komplett sett.

Behov for bobilbatteri?

$
0
0

Behov for bobilbatteri?

Den nye VARTA batteri-til-kjøretøy-listen er her!

behov for bobilbatteri

behov for bobilbatteri

Vår nye språknøytrale batteri-til-kjøretøy-liste: Miljøvennlig i form av papir-reduksjon mens den dekker 99% av alle kjøretøymodeller. Med brukervennlig struktur og hurtigfinner for raskt og enkelt valg av batteri.

Miljøvennlig og varig

  • Språknøytralitet ved hjelp av symboler som er lette å forstå, slik at mindre papir blir brukt.
  • Antall sider redusert med 2/3, hvilket sparer over 1000 trær per år.
  • Dekningen av kjøretøymodeller er økt til 99%.
  • Hele katalogen er trykket på resirkulert papir.

Rivesikkert omslag

  • Det nye robuste omslaget tåler den røffeste behandling på verksteder eller salgssteder og øker levetiden til batteri-til-kjøretøy-listen.

Hurtigfinner

  • Enkel oversikt over alle batteriene, med tekniske data, i ny utbrettbar hurtigfinner.
  • Klar identifisering av batteriet som passer best, som følge av forbedret struktur.

Oppgraderinger

  • VARTA Dynamic Blue EFB og Silver AGM
  • kan tilbys som en oppgradering for ekstra pålitelighet eller topp ytelse. Begge batteriene er nå beregnet for konvensjonelle og start-stopp-kjøretøy.

Flere fordeler

  • Beste markedsdekning. Batteri-til-kjøretøy-listen har med 99% av kjøretøymodellene i markedet. TecDoc-sertifisert informasjonsleverandør: Etter optimaliseringen av batteri-til-kjøretøy-listen oppfyller informasjonen om VARTA-batterier i TecDoc-databasen fremdeles alle TecDoc-krav til datakvalitet fullt og helt. Enkel nedlastning via QR-kode og link for å redusere antall trykte kopier.

Besøk VARTA her.

behov for bobilbatteri

Batteri til kjøretøy

batteri-til-kjøretøy-listen

 

Riktig skodd når frosten kommer

$
0
0

Riktig skodd når frosten kommer

Snart våkner vi opp til isglatte veier eller snø, og da gjelder det å ha lagt om til vinterdekk i tide. Bilfører har ansvar for at bilen har tilstrekkelig veigrep.

Riktig skodd når frosten kommer

Riktig skodd når frosten kommer

– Er årsaken til en ulykke feil type dekk med tanke på vei og føre, eller for liten mønsterdybde i dekkene, risikerer bilfører solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.

Kriteriet for ”tilstrekkelig veigrep”, som forsikringsselskapet er opptatt av, handler ikke bare om å ha godt nok feste opp bakkene mot hytta. Man skal også kunne stoppe før krysset i bunnen av bakken på vei ned:

– Det går mer på at man faktisk har kontroll på bilen og klarer å stoppe foran enhver påregnelig hindring, enn at man kommer seg fram, påpeker Thomas Nilsen.

Fra og med lørdag 1. november er det lov å kjøre med vinterdekk med og uten pigg over hele landet. Dette betyr ikke at du må legge om til vinterdekk, dersom du selv mener at du ikke har behov for slike dekk ennå. Sommerdekk har bedre veigrep på sommerføre og våt vegbane enn det vinterdekk har. Gummiblandingen i vinterdekk er utviklet for kuldegrader. De holder seg myke når det er kaldt, men det er dokumentert at de egner seg dårligere på regnvåt, varm veibane.

Når vi nå går inn i november måned er det større grunn enn tidligere til å forvente at det blir glatt føre og snø over natta:
– Foreløpig har vi relativt høye temperaturer mange steder. Slik sett er sommerdekk fortsatt helt greie å kjøre på, dersom man ikke skal opp i høyden. Men hvis du velger å utsette hjulskiftet, oppfordrer vi til å ta fram vinterdekkene og ha dem lett tilgjengelig, slik at det er mulig å få skiftet dekk en morgen det plutselig er hvitt på bakken, sier han.

Nilsen minner om at vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde. For sommerdekk er minste tillatte mønsterdybde 1,6 millimeter. Om høsten kjører mange på sommerdekk som er for slitte:

– 1,6 mm mønsterdybde på sommerdekk er lovlig, men bremselengden vil øke betraktelig på vått og glatt føre, så dette går på egen og andres sikkerhet. Om høsten skaper løv i veibanen og mye nedbør glatte kjøreforhold. Gode bildekk gir bedre veigrep og reduserer risikoen for ulykker, ikke minst når du kjører i svinger og rundkjøringer på våte høstveier, sier han.

Bobil vedlikehold – Dette kan du gjøre selv på bobil

$
0
0

Bobil vedlikehold – Dette kan du gjøre selv på bobil og biler

Du kan spare mye penger på å gjøre enkelt vedlikehold selv. Det å bytte filter, olje, batteri og lyspærer er ikke så utfordrende som mange tror.

Omtrent 80% av bobiler og personbiler (litt avhengig av bilmerke og modell) er det en forholdsvis grei jobb å skifte lyspærer, batteri, vindusviskere, luftfilter, oljefilter og olje. Dette er enkle oppgaver som de fleste kan greie selv. Hvis du for eksempel bytter olje selv så sparer du gjerne godt over 1000 kroner i forhold til å la det lokale verkstedet gjøre jobben.

For å skifte olje kan du bruke sugepumpe eller kjøre bobilen opp på bukker og skru ut bunnpluggen. Denne pluggen er som regel bobilens laveste punkt under motoren. Husk å plasser ett kar eller bøtte under for å samle opp oljen som renner ut. En sugepumpe fås kjøpt hos eksempelvis Skruvat og Biltema til omtrent 300 kroner. Denne pumpen suger oljen opp i der du peiler oljen.

Motoroljen bør skiftes hvert år, men man må ta hensyn til kjørelengden, uansett blir oljen slitt. Gammel olje er tykkere enn ny olje og glir dermed saktere rundt i systemet. Motoroljens hovedoppgave er som kjent å smøre, kjøle og rense.

Oljefilteret bør også byttes ut når du skifter olje. Til dette trenger dere en oljefiltertang som også finnes hos Skruvat og Biltema. Å skifte oljefilter er skal være en enkel oppgave med mindre den er plassert alt for kronglete og trangt.

Et annet filter som er lett å bytte selv, er luftfilteret. Det sitter under et plastikklokk og er festet med klips. Forbrenningsmotorer krever renset luft. Hvis luftfilteret tettes eller blir møkkete, kan dette føre til økt bensinforbruk og ujevn tomgang.

Det snakkes mye om hvor vanskelig det er blitt å skifte lyspære. Et verksted tar gjerne en tusenlapp for å sette i en ny lyspære for deg. De aller fleste bobiler og biler greier folk å skifte lyspærer selv. Men noen bilmerker er vanskeligere enn andre, når du du eksempelvis må ta bort luftfilteret for å skifte lyspære, kan det være like greit å la et verksted gjøre jobben.

Faren med feil lysretning er stort sett ikke til stede så lenge du ikke bytter hele lykten. Lyspæra må passe i ett spor for å bli låst på plass. Ta gjerne en kikk i instruksjonsboken.

Les også: LED fjernlys er den råeste lyskasteren på markedet! Lyser opp til 1,5 km!

Batteri kan du skifte lett selv. NAF har mange oppdrag som kunne vært unngått hvis eieren hadde tatt en nærmere titt på batteriet.

Sjekk at batteripolene ikke er fulle av irr som hindrer kontakt. Irr fjerner du med såpevann og børste. Skyld av med rent vann.

Viewing all 80 articles
Browse latest View live