Quantcast
Channel: Vedlikehold – Campingbil.net
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Luftfrie dekk til bobil?

$
0
0

Fra piggdekk til førerløse biler – vinterdekket blant de viktigste innovasjonene innen bilsikkerhet

Mye har skjedd i dekkindustrien siden det første vinterdekket kom på markedet for 80 år siden. Dagens testing er mer presis, det brukes nye materialer og enkelte dekk kan til og med reparere seg selv. Snart vil vi også kunne kjøre i førerløse biler med luftfrie dekk.

Funksjonalitet og praktiske krav har alltid vært utgangspunktet for innovasjoner i dekkindustrien. Vinterdekkene ble utviklet på 1930-tallet etter at lastebilkjørere ble lei av problemene de fikk i glatte motbakker. Først brukte de kjetting på dekkene, men det var både tungvint å ta i bruk og reduserte farten betraktelig.

–  Det første vinterdekket hadde tversgående spor for å øke friksjonen, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i Nokian Tyres.

Det var Suomen Gummitehdas, forgjengeren til Nokian Tyres, som produserte det første vinterdekket. Det tøffe nordiske klimaet i Finland skaper et konstant behov for nye løsninger på dekkfronten.

–  Klimaet vårt sørger for at utviklingen av vinterdekk holder seg her. For tiden jobber vi med å bedre grepsegenskapene til dekkene uten å slite for mye på veiene. Det må vi ta hensyn til i et land hvor bakken fryser til, sier Matti Juhala, ingeniørprofessor ved Aalto universitet.

I dag ruller over 700 millioner vinterdekk på veier over hele verden.Nokians vinterdekk har alltid blitt testet under autentiske veiforhold. De testes på de snø- og isdekte banene på testsenteret i Ivalo, men også innendørs og i normal trafikk. Vinterdekkene gjennomgår også standardtester for sommerdekk, på våte og tørre veier.

Fra “alt går an” til reguleringer av piggdekk

På 1950-tallet ble det eksperimentert med anti-skli som ga enda bedre grep på isete veier. Den første piggen med en hard metalltupp ble offisielt lansert på begynnelsen av 1960-tallet.

–  Den gangen var det for det meste grusveier, og den generelle holdningen var at ”alt går an”. Det var ingen begrensinger på verken lengden eller antallet pigger, og gummifabrikkene installerte dem som oftest manuelt, selv om noen piggdekk allerede var på markedet, sier Morri.

De første piggene ble laget av stål, som gjorde dem tunge men slitesterke. Reguleringene av piggdekk som trådde i kraft på 1970-tallet begynte med å begrense antallet, vekten, og hvilke materialer som ble brukt i piggene. Samtidig begynte arbeidet med å lage piggfrie dekk.

–  Et piggfritt vinterdekk har flere seiper, eller langsgående og tversgående spor enn et piggdekk, og en annen type gummiblanding, forklarer Morri.

I fjor introduserte Nokian Tyres verdens første piggfrie dekk, -med pigger. Ved å trykke på en knapp, kan bilføreren enkelt få piggene til å komme ut. Når det ikke lengre er bruk for piggene, trekkes de tilbake inn i dekket. Dette dekket er ikke enda ikke lansert på markedet, men gir en pekepinn mot framtidens vinterdekkteknologi.

Førerløse biler garanterer sikkerheten

Vi finner nok ikke opp hjulet på nytt, men vi finner kanskje opp dekket på nytt. Mange store dekk-innovasjoner er i vente i årene fremover.

–  I framtiden vil du ikke lenger ha behov for å stoppe for å bytte et flatt dekk, siden det allerede er dekk på markedet som kan kjøre flatt i en begrenset periode. Det er også sannsynlig at vi på et tidspunkt vil bruke dekk uten luft, spår Matti Morri.

På den andre side, hvis ingeniørprofessor Matti Juhala har rett, vil det komme en dag når du ikke lenger trenger å kjøre bilen – den kommer til å kjøre seg selv. De siste årene har bilindustrien beveget seg mot produktutvikling som forhindrer ulykker. Utviklingen av enda bedre dekk er del av dette arbeidet, men andre sikkerhetstiltak er også under utvikling.

–  For eksempel er et radarsystem allerede tatt i bruk for å gjøre kjøringen enklere. Menneskelige feil kan fjernes helt ved å forhindre at bilføreren har kontroll på bilen. Men det ligger fremdeles ganske langt inn i framtiden, sier Matti Juhala.

Hvordan det legendariske Nokian Hakkapliitta ble født

Verdens første vinterdekk ble skapt gjennom et samarbeid mellom dekkforhandleren August Kelhu fra Turku, salgssjef Erik Sundqvist fra Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö og fabrikkens ingeniører i 1934. Det første dekket med brede slitebaner, kjent som “Kelirengas” (værdekk), var bare til bruk på lastebiler.

I 1936 ble Kelirengas brukt til å utvikle vinterdekket Hakkapeliitta for privatbiler. Det ble senere kalt “Lumi-Hakkapeliitta” (snøhakkapeliitta). Det originale Hakkapeliitta hadde et gradert tversgående mønster med sugekoppdesign. Dette dekkmønsteret var standarden helt frem til 50-tallet.

Bildekkene Nokian Hakkapeliitta ble lansert internasjonalt gjennom de legendariske Monte Carlo rallyene på 50- og 60-tallet, og var med å skape begrepet ”flyvende finner”.

Utviklingen av dagens Hakkapeliitta dekk har pågått i 80 år. Målet er å lage dekk som ivaretar høy sikkerhet og pålitelig ytelse, under alle forhold.

De siste medlemmene i Hakkapeliitta-familien er Nokian Hakkapeliitta 8 som slo verdensrekorden for raskeste bil på is, Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, og de piggfrie dekkene Nokian Hakkapeliitta R2 og Nokian Hakkapeliitta R2 SUV.


Vask av ruter på bobil

$
0
0

Vask av ruter på bobil?

Dropp dyre vaskemidler og kjerringråd. Zalo og salmiakk er det beste middelet til å rengjøre bobilvinduer.

I løpet av sommeren legger det seg mye støv på vindusruten. Pass på å vaske rutene på riktig måte.

Du skal ikke bruke avispapir, eddik eller nylonvask på vinduer, du skal heller ikke bruke dyre sprayflasker med vindusvaskemidler. Sprayflaskene gir i følge vaskeeksperter ikke optimalt resultat.

Hvordan vaske rutene?

Bruk vanlig Zalo og en liten dråpe salmiakk i en bøtte med vann! Oppvaskmiddelet gjør glasset blankt, mens salmiakken fjerner fett. Påfør rikelig med vaskemiddel på vindu, deretter brukes nal ovenfra og nedover med sikk-sakk bevegelser. Bruk en tørr klut som ikke loer til å tørke av nalen og til å dra rundt kantene på vinduet. Det går også an å bruke tørkepapir.

Utfordringer

Å vaske ruter i direkte sollys kan være vanskelig. Har glasset tørket når du går over med nalen, vil det henge igjen vaskemiddel. Resultatet kan bli grå ruter. I sollys bør du derfor bruke mye vann og være rask til å gå over med nal.

Å vaske om vinteren kan også være en ufordring. Bruk lukent vann, Zalo, Salmiakk og ca 1 liter med spylervæske. Ikke bruk så varmt vann at du brenner deg! Temperaturen er ikke spesielt viktig fordi det er vaskemiddelet som gjør rent – ikke temperaturen på vannet.

Dersom du aldri vasker vinduene, risikerer du at de blir ødelagt. Det setter seg sandkorn på flatene og glasset kan bli angrepet av syre. Resultatet kan bli grå vinduer med rennemerker som aldri går bort

Noen tips til vask av bobilvindu:

  • Bruk en nal med utskiftbar gummi.
  • Bland en sprut Zalo og litt salmiakk i en bøtte med lunkent vann.
  • Ved vask i kuldegrader, bland ut med en liter spylevæske.
  • I direkte sol bør det brukes ekstra mye vann og jobbe raskt og effektivt.
  • Påfør vaskemiddelet med klut eller forvasker.
  • Dra over med nalen i runde bevegelser ovenfra og ned.
  • Tørk av nalen med en klut underveis.
  • Bruk tørr klut som ikke loer til å tørke i kantene.
  • Vanskelige flekker fjernes med vindusskrape.

Gjør bobilen klar til vinteren

$
0
0

Dette bør du sjekke i bobilen før vinteren.

Slik gjør du bobilen klar til vinteren. Kort sjekkliste for bobilister.

  • Sjekk frosvæske. Kjøp en frostvæsketester hos f.eks Skruvat eller lån en på nærmeste verksted eller bensinstasjon. Sjekk instruksjonsboka til bobilen og sørg for at frostvæsken er i hendhold til kravet. Hvis ikke må du etterfylle frostvæske.
  • Kontroller lufttrykk og mønsterdybde på eventuelle vinterdekk. Dekkene bør vaskes jevnlig om du kjører mye på saltet veibane. Sommerdekkene bør oppbevares liggende eller hengende.
  • Sjekk oljenivået. Det er viktig med en god vinterolje med viskositet på W5-40 eller W10-40, gjerne syntetisk eller halvsyntetisk.
  • Sjekk batteriet, både startbatteri og forbruksbatteri. Åpne batteriet og se at syrenivået overstiger cellene, etterfyll eventuelt med batterivann. Med et multimeter måler du ladespenningen. Start bobilen og se om den lader minst 14,4 Volt.
  • Kontrollér lys, vindusviskere og spylevæske – ha gjerne en ekstra utstyr i bobilen. Det lønner seg å vaske og polere bobilen for å beskytte den mot salt samt det blir lettere å holde den ren og isfri.
  • Smør alle låser med låsolje. Låsespray brukes kun i nødsfall. Smør dørlister og lister i bobilgarasjen med silikonstift eller silikonspray.
  • Husk også isskrape, snøbørste og eventuelt presenning. Legg slepetau, startkabler med overspenningsvern, snøspade/snøskuffe og hurtigkjetting eller snøsokk samt andre hjelpemidler i bobilen, noen sverger til rimelig kattesand.

Propan i bobil kan utløse kjempesmell

$
0
0

Propan i bobil og campingvogn kan utløse kjempesmell!

Propan i bobil og campingvogn kan utløse kjempesmell med dødelig utfall. Eksperter anbefaler at gassanlegg i bobiler og campingvogner kontrolleres årlig.

Nordmenn bruker mye propangass om sommeren, gassen finnes i blant annet bobiler, campingvogner og båter.

Propangass er i utgangspunktet en meget god energikilde, dette forutsettes at gassanlegget vedlikeholdes. Gasslangene er omtrent en ferskvare som bør byttes ut hvert 3. år.

Propangass fortrenger oksygen, ved lekkasje kan det være fare for kvelning.

Ved gasslekkasje i en bobil eller campingvogn kan det utløses svært store krefter. Se video av en gasseksplosjon i en campingvogn nedenfor.

For å unngå kjempesmell i bobilen eller campingvogna bør man sjekke gassanlegget en gang i året. Du må også sørge for at du har en operativ gassvarsler og røykvarsler. Gassvarsleren skal plasseres nede ved gulvet, mens røykvarsleren skal plasseres høyest mulig.

All fast gassinstallasjon skal du overlate til proffesjonelle personer å kontrollere. Slangen kan du sjekke selv. Over tid kan slangen bli sprø og morken. Test gassslangen ved å bøye den og se om det blir sprekker. Åpne for gassen og ta såpevann på koblingspunktene til slangen. Kommer det bobler, er det lekkasje.

Tre viktige batteritips

$
0
0

Tre viktige batteritips: Hva du bør vurdere om..

Kjenner du tilstanden til kjøretøyets batteri? De fleste sjåfører legger ikke merke til batteriet så lenge det virker. Men hvis motoren ikke starter, kan det være for sent med enkelt vedlikehold.

Tre viktige batteritips- Hva du bør vurdere om

Tre viktige batteritips: Hva du bør vurdere om..

Heldigvis er det enkle ting sjåfører kan gjøre for å forberede batteriene til de kommende vintermånedene. Dr. Eberhard Meissner, batteriekspert hos Johnson Controls, en av verdens største produsenter av bilbatterier, har følgende tips:

1.  Hvordan kan jeg unngå problemer med å starte bilen om vinteren?

  • Batteriet bør testes med jevne mellomrom. Du kan be om en batterikontroll på verkstedet. De tilbyr ofte gratis batterikontroll.
  • Det er viktig å rengjøre batteriets deksel og poler med en antistatisk klut. Dette vil hindre uønsket elektrisk utladning gjennom smuss og skitt i kontakt med polene.
  • Du bør også forsikre deg om at det er god elektrisk kontakt ved å sjekke klemmene på polene og stramme dem om nødvendig.
  • For å lade batteriet bedre, kan du kjøre lengre avstander med bilen. På korte turer blir ikke batteriet skikkelig oppladet. Dermed øker sjansen for å havarere. Dette skyldes energislukere som varmetrådene i bakruten, oppvarming av seter og vifter, særlig når du venter på trafikklys eller når du sitter fast i trafikkork.

2.  Hvordan kan jeg starte bilen ved hjelp av en annen bil hvis batteriet ikke virker?

Tenningen må slås av i begge kjøretøyene, både kjøretøyet som virker og kjøretøyet som skal startes.

Hvordan bruke startkabler:

  1. Koble den røde startkabelen til den positive polen på det døde batteriet.
  2. Koble den andre enden av den røde startkabelen til den positive polen på batteriet som skal hjelpe.
  3. Den svarte kabelen må først kobles til den negative polen på batteriet som skal hjelpe.
  4. Den andre enden må kobles til et område uten lakk på rammen i motorrommet til kjøretøyet som skal startes.
  5. Start motoren til kjøretøyet som virker.
  6. Sørg for at kablene ikke kommer nær viften eller viftereimen.
  7. Ikke start motoren til kjøretøyet som har havarert før motoren til kjøretøyet som virker går.
  8. Når kjøretøyet har startet, skal du koble fra kablene i motsatt rekkefølge de ble koblet til.

Start med startkabler: Husk tre ting

  • Batteriene i begge kjøretøyene må ha samme spenning. Sørg for å sjekke etiketten. IKKE prøv å starte et kjøretøy med vanlig 12V elektrisk system fra en lastebil med 24V elektrisk system, eller motsatt.
  • Startkablene må kobles til i riktig rekkefølge.
  • Motoren til kjøretøyet som virker må gå før tenningen skrus på i kjøretøyet som skal startes. Dette forhindrer at batteriet som virker blir ladet ut.

Dette er viktig å merke seg: Du bør følge rådene fra kjøretøyets produsent, som finnes i kjørehåndboken. Hvis en produsent gir en spesiell positiv eller negativ service-pol i kjøretøyet, skal denne brukes.

3.  Hvis batteriet er blitt dårlig og et nytt trengs, kan jeg da bytte det selv?

For noen få år siden var det ganske så lett å bytte batteri selv. Nå er det komplekse elektriske systemer i kjøretøy som imøtekommer økende krav til komfort, underholdning og øko-vennlige teknologier, som f.eks. start-stopp. Spesialverktøy og kompetanse kreves ofte for å kunne bytte batteri på riktig måte. For eksempel må du i mange kjøretøy registrere det nye batteriet i et system etter bytte av batteri, noe som kan være komplisert. Hvis den elektriske kretsen mellom batteriet og kjøretøyets datasystem blir brutt, kan det føre til tap av data i kjøretøyets kontrollenheter og enheter for informasjon og underholdning. Elektroniske komponenter som radioer og vinduer kan måtte bli programmert på nytt.

En annen utfordring i bytte av batteri på egen hånd er å finne hvor i bilen det er. Det kan være under panseret eller gjemt i bagasjerommet.

For å gjøre det lett å bytte batteri, bør du ta bilen til et verksted eller til en sertifisert servicestasjon. Folk med kompetanse på bil og batteri vil også vite hvilket batteri som passer bilen best.

4. Hvordan finner jeg riktig batteri til bilen min?

Fordi behovene og kravene til bileiere over hele verden er i stadig endring tilbyr Johnson Controls et sortiment av VARTA batterier som dekker hele spekteret av kjøretøyer. For førstegangs-bileiere på jakt etter en pålitelig løsning for familiebilen, eller hvis du kjører en bil med mye ekstrautstyr og høyere energibehov eller start-stopp-system, finnes det en varig teknologi som samsvarer med din livsstil. Hvert VARTA batteri er skreddersydd for å møte de unike kravene til ulike typer kjøretøy. Spør på ditt verksted etter det rette batteriet for dine behov, eller se på www.varta.automotive.no

Poler og slip lykteglass

$
0
0

Poler og slip lykteglass!

Lykteglass av plast blir slitte og det gjør at lyset blir dårligere. Med litt egeninnsats blir du en tryggere trafikant og unngår ubehagelige overraskelser i mørket.

Poler og slip lykteglass

Poler og slip lykteglass

– Godt lys er livsviktig. Lyset på den bilen vi prøvde dette på, ble hele 43,7 prosent bedre etter sliping og polering, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vær, vind, salt, støv, sand, snø og regn pisker rett mot lyktene dine hver gang du kjører. Etter hvert blir lykteglassene slitte og matte, og lysmengden som faktisk slipper ut av lykta reduseres. Føreren av bilen NAF slipte og polerte lykteglassene på, ble selv overrasket over hvor mye bedre lysene på hans middelaldrende pickup hadde blitt.

Slitte lykteglass av plast kan gjøre at bilen ikke blir EU-godkjent. Mange drar til verkstedet med mangellappen og får byttet lykteglass eller i verste fall hele lykta til tusenvis av kroner.

– I mange tilfeller er det bortkastede penger å investere tusenvis av kroner i nye lykter på en aldrende bil. Du kan nemlig slipe og polere lyktene, og selv ganske slitte glass blir nærmest som nye, slår Engebretsen fast.

Det finnes en mengde forskjellige sett på markedet. Noen av dem inkluderer slipepapirer og polering, mens andre kun er polering. Den aller enkleste metoden er å bruke helt vanlig poleringsmiddel for metall. De aller mest avanserte settene har i tillegg til slipepapir og polering også en forsegler som poleres på til slutt. Det gjør lykteglasset mer motstandsdyktig mot ny slitasje.

Les også: Dårlig lys på bilen din? Bytt til Xenon og få opp til 10 ganger sterkere lys!

Husk dette når du skal polere lykter:

  • Nyere lykter trenger kanskje bare polering. På eldre biler vil sett med sliping og polering være mer effektivt.
  • Les bruksanvisningen nøye!
  • Hvis du fester slipepapiret til rondeller på drill, husk at hastigheten ikke må være for høy. Prøv deg fram med nokså lav fart. Du må alltid ha bevegelse når du bruker drill.
  • Vær nøye og tålmodig, og slip så jevnt som mulig.
  • Husk at lykteglassene vil bli slitt igjen, og antakeligvis på kortere tid enn før poleringen.

The post Poler og slip lykteglass appeared first on Campingbil.net.

Feilfylling på dieselbiler

$
0
0

Feilfylling på dieselbiler.

Muligheten for å feilfylle bensin på dieselbiler uroer norske bilister. Problemet med feilfylling er nå blitt så stort at forsikringsselskapet If endrer sine forsikringsvilkår, og igangsetter en kampanje som gir svært gunstig pris på et tanklokk, som hindrer nettopp feilfylling.

Feilfylling på dieselbiler

Slike tanklokk forhindrer feilfylling av drivstoff. Vidar Brustad, teknisk sjef i If, forteller at selskapet igangsetter en tanklokkampanje og endrer vilkårene sine

– Det har vært en enorm respons fra både bilister og bilinteresserte etter at vi i fjor høst satte søkelys i media på at det årlig skjer 15.000 feilfyllinger av drivstoff, forteller Vidar Brustad, teknisk sjef i If.

Bilister interessert i feilfyllinger

– Bilister som enten selv har opplevd feilfyllinger, bilinteresserte som er opptatt av tekniske skader ved feilfyllinger og bileiere som er opptatt av tiltak for å unngå feilfyllinger har tatt kontakt, sier Brustad.

Egen tanklokkampanje

– Dette er bakgrunnen for at vi nå igangsetter en tanklokkampanje for både egne kunder og andre eiere av dieselbiler. Vi har greid å fremforhandle en meget gunstig avtale på et tanklokk til dieselbiler, som gjør det umulig å tanke feil drivstoff. Dette er en enkel løsning på et stort problem, fremholder Brustad.

Endrer bilvilkårene på grunn av stort problem

grunn av at feilfylling av drivstoff er et så stort problem, endrer også If sine bilvilkår. En utvidet dekning gjør at enda flere bilkunder får dekket feilfylling på sine forsikringer.

Årlig skjer det rundt 15.000 feilfyllinger av bensin på dieselbiler i Norge, og disse koster årlig rundt 155 millioner kroner. Det kan koste fra 4.000 kr og helt opp i 100.000 kroner å reparere skaden på bilene, hvis hele dieselsystemet må skiftes.

Feilfyllinger mest i to-bilhusholdninger

I følge Brustad skjer feilfyllingene ofte i to-bilhusholdninger, der den ene bilen bruker vanlig bensin og den andre diesel. Feilfyllingene skjer hele året, og misforståelser og stress i hverdagen får ta skylden, sier Brustad.

I snitt koster en feilfylling 7.000 kr, i tillegg kommer kostnader til bilberging og leiebil. – Vi ser at det er stor forskjell på hvordan verkstedene håndterer feilfyllinger i forhold til reparasjon , sier Vidar Brustad, teknisk sjef i If.

Tanklokket gjør det umulig å feilfylle drivstoff

Tanklokket gjør det umulig å feilfylle drivstoff

Gode råd ved feilfylling:

Fylt feil?

Ikke vri om nøkkelen! Få hjelp til å dytte bilen vekk fra drivstoffpumpen, og kontakt bergingsselskapet slik at bilen blir transportert til verksted for tapping og rensing av tank. Sjekk om bilberger har utstyr og kan gjøre det på stedet.

Fylt feil, og allerede startet bilen?

Stopp snarest! Du kan merke feilfyllingen ved at bilen sviver dårlig, varsellamper lyser og motoren
fusker eller lager uvanlige lyder.

The post Feilfylling på dieselbiler appeared first on Campingbil.net.

Ta en dekksjekk før vinterferien!

$
0
0

Ta en dekksjekk før vinterferien!

Hvordan står det til med piggdekkene nå på tampen av vinteren? Ta en dekksjekk og kjør trygt i vinterferien!

Ta en dekksjekk før vinterferien!

Ta en dekksjekk før vinterferien!

Er du en av de som pakker bilen full av barn og skiutstyr og setter kursen til fjells i vinterferien? I februar skifter føret raskt fra tørr asfalt til speilblank is.

– Sjekk lufttrykk og mønsterdybde før du drar på ferie, og pass på at farten passer forholdene. På isete vei er bremsestrekningen omkring åtte ganger så lang som på tørr asfalt, sier salgssjef Frode Abrahamsen i Michelin Norge. Dekkene er bilens eneste kontaktpunkt med veien og dermed en av dine viktigste sikkerhetsfaktorer i ferietrafikken.

Her er Michelins feriesjekk for vinterdekkene:

  • Kontroller at du har riktig lufttrykk
    Er lufttrykket i dekkene for lavt, får tungt lastede feriebiler dårlige veiegenskaper og øker drivstofforbruket, og dekkene slites betydelig raskere enn normalt. I følge en undersøkelse utført av Michelin kjører om lag en av tre norske biler med for lavt trykk i minst ett dekk. Med full last skal du bruke det høyeste trykket som oppgitt i instruksjonsboken. Ikke tro du kan se på dekket om lufttrykket er lavt.
  • Sjekk at hjulene sitter fast! Faktisk glemmer mange å sjekke at hjulmutre eller -bolter er skikkelig skrudd til. I følge en undersøkelsen fra 2009 kan så mange som hver fjerde bilfører kjøre på hjul som kan løsne.
  • Kontroller dekkenes mønsterdybde
    Nå i februar har vinterdekkene gått en stund – hvordan står det til med dekkmønsteret? Loven krever minst 3 millimeters mønsterdybde , men et par millimeter mer anbefales fordi det gir en betydelig kortere bremsestrekning og bedre grep på snø.
  • Kontroller piggene om du kjører med piggdekk
    Piggene bør stikke ut 1-2 millimeter og det bør ikke mangle for mange av dem. Slitte eller for få pigger svekker dekkets veiegenskaper. Slitte pigger kan du fortsatt høre inne i bilen, men grepet de gir er svært dårlig.
  • Plasser de beste dekkene bak
    Ved å plassere dekkene med best mønsterdybde bak reduserer du faren for å miste kontrollen ved at bilens bakdel slenger ut i en sving. Med bedre grep på bakakselen er det lettere å kontrollere og styre bilen i en sving ved å redusere farten og dreie rattet i samme retning som kurven.
  • Lovgivning for vinterdekk
    Både i Norge og Sverige kreves det vinterdekk på vinterførte i vintermånedene. I Finland kreves vinterdekk t.o.m. siste februar uansett føre. Skal du dra helt til Alpene, så tenk på at piggdekk er forbudt i Tyskland.
    Kilde: Michelin Norden 

The post Ta en dekksjekk før vinterferien! appeared first on Campingbil.net.


Vårvask av bil og bobil

$
0
0

Vårvask av bil og bobil

Vinteren er i ferd med å slippe taket, og det er tid for vårvask av bil og bobil. Bobilen og bilen er utsatt for tøffe påkjenninger etter en lang vinter, ikke minst av veisaltingen.

Vårvask av bil og bobil

Vårvask av bil og bobil

– Det spiller egentlig ingen rolle om du vasker for hånd eller i maskin. Det viktigste er at du vasker bilen regelmessig, da får ikke skitten festet seg skikkelig og asfaltnupper tørker ikke inn i lakken, forklarer kategorisjef for bilpleie i Statoil Fuel & Retail Norge, Anders Hagen.

Biler som brukes jevnlig bør vaskes minst to ganger i måneden, og Hagen mener vårvasken uten tvil er den viktigste vasken i løpet av året.

– Bilen er særlig utsatt etter en lang vinter. Saltet fra vinterveiene angriper både lakken og understellet, og fører til at verdien og levetiden på bilen synker. Derfor er det viktig at vårvasken innebærer både høytrykksspyling, asfaltfjerning, underspyling og polering, sier Hagen.

Bileiere som ferdes på store veier der det saltes mye bør være ekstra nøye med å spyle bilen. Nordmenn vasker sjeldnere om vinteren, men på grunn av saltingen har bilen vel så stort behov for vask når det er vinter.

Hvis du velger å vaske bilen for hånd anbefaler imidlertid Hagen å gjøre det ved et selvvaskeanlegg.

– Selvvaskeanleggene er et område beregnet for vaskeaktivitet. Du får tilgang på all redskapen du trenger for å gjøre en grundig bilvask. Dessuten er anleggene konstruert med blant annet oljeutskillere i bakken som fanger opp eventuelle miljøgifter. Vasker man hjemme på gårdsplassen vil det som måtte finnes av kjemikalier i såpen renne ut i grunnen. Det kan være skadelig for miljøet, påpeker han.

Slik gjør du bilen klar for våren

  • Gjør bilen klar til våren ved å fjerne salt og asfaltrester som har festet seg på lakk og understell.
  • Vask vinduene innvendig og utvendig slik at du ser godt ved lav og skarp vårsol. Rene ruter og lykter er viktig for sikkerheten.
  • Vask bilen minst to ganger i måneden.
  • Dersom bilen er svært skitten utvendig, er det lurt å spraye bilen med avfettingsspray før bilvasken starter.
  • Bruk låsolje på alle låser og silikon på gummilister dersom det er risiko for minusgrader.
  • Polering av bilen gir ekstra beskyttelse for lakken.

The post Vårvask av bil og bobil appeared first on Campingbil.net.

Fjerne salt fra bobil

$
0
0

Fjerne salt fra bobil

Salt er en prøvelse for billakken. Nå må det av. Mye rust kunne vært unngått hvis flere gjorde avfetting til en del av bilrengjøringen, mener bileksperter.

Fjerne salt fra bobil

Spray på, la virke i to-tre minutter. (Foto: Newswire)

– Rust starter aldri midt på døra. Den starter der saltet blir liggende over tid, som ved lister, under hjulbuene, i dørkarmer og på bakluka. Flere hadde hatt mye å tjene på å avfette bilen, sier Erik Nyhus, varehussjef i Biltema Sandefjord.

Å få fjernet rust som har rukket å trenge litt inn i karosseriets overflate, kan fort koste over 10 000 kroner på verksted når skjermer og bakluke må hellakkeres for å få et fint resultat.

For mange bileiere er avfetting for vane vinteren gjennom og under vårstellet, for andre er prosedyren helt ukjent.

Profesjonelle i rustbehandlingsbransjen har merket seg det samme.

– Vi ser ofte på biler som kommer inn at det har samlet seg mye rusk og rask i lakken som ellers ville blitt fjernet med avfetting. Færre hakk og andre lakkskader er med på å hindre rustvekst på hjulbuene og nedre del av dør og skjerm, sier daglig leder Geir Arne Olsen i Jessheim Antirust.

Sjampo

Avfettingsmiddel løser ikke bare opp salt, men også asfaltrester, tjære og olje som har festet seg. Piggdekk river opp asfalten, og partiklene legger seg i porer og kriker og kroker i billakken.

– Kaldavfettingsmiddel er det vanligste å bruke, men tjære- og asfaltfjerner er også et utmerket for formålet, sier Erik Nyhus i Biltema.

Mange bruker en av påskedagene til en grundig rengjøring av bilen etter vinteren. Avfettingsmiddel får du kjøpt på store fireliterskanner eller enliters sprayflasker. Best resultat oppnås dersom bilen er tørr når avfettingen sprøytes på. Spray på hele bilen under vinduene og nedover, felgene også.

– Legg på nedenfra og oppover, da slipper du såperenner som kan være vanskelig å få bort. La middelet virke i to-tre minutter. Skyll av med vann, også da nedenfra og oppover. Etter avfetting skal lakkerte flater sjamponeres, sier bileksperten fra Biltema.

Sjampo er viktig, ellers tørker du ut lakken slik at skitt fester seg lettere.

Avfetter feil

Det er ett viktig poeng en del bileiere ikke får med seg.

– Gi avfettingsmiddelet tid til å virke i et par minutter. Det er fort gjort å bli litt for ivrig. Hvis du er for rask, spyler du middelet rett av før det får virket, sier Nyhus.

Samtidig skal det ikke være på for lenge, for da tørker det. Av samme grunn bør du ikke avfette mens bilen står i varmende vårsol.

– Når avfettingsmiddelet virker og tjære og skitt løsner fra lakken, vil du se hvor skitten bilen virkelig er, sier Nyhus.

Når du avfetter lakk, felger og motor hjemme på tomta, lurer man fort på hvor miljøvennlig prosedyren er. Det finnes miljøvennlige varianter av avfetting også. Bioavfetting har løsemiddel av vegetabilsk opphav som er biologisk nedbrytbart. Bensinstasjoner og verksteder har egne tanker for å håndtere løsemidlene som renner av fra kaldavfetting.

Før polering

Lakken er bilens viktigste rustbeskyttelse. Men til en dyptgående vårrens av bil hører også grundig høytrykksspyling av bremser og skjermbuer med. Her ligger det mye skitt, salt- og tjærerester som over tid vil lage rust hvis det ikke fjernes.

Du får også kjøpt egne underspylingsdyser til høytrykksspyleren så bilens understell får seg en ordentlig vårvask.

Geir Arne Olsen og kollegaene i Jessheim Antirust polerer aldri biler uten å avfette lakken først.

– Billakk i dag er sprøere enn før på grunn av overgangen fra oljebasert til vannbasert lakk. Derfor er det enda viktigere med en god polering, og da hører en skikkelig avfetting med, sier Geir Arne Olsen.

The post Fjerne salt fra bobil appeared first on Campingbil.net.

Tips ved bytte til sommerdekk

$
0
0

Tips og råd ved bytte til sommerdekk.

Hva må du tenke på når du skal bytte til sommerdekk, samt oppbevaring av vinterdekk.

Tips og råd ved bytte til sommerdekk.

Tips og råd ved bytte til sommerdekk.

Det som er viktig når du bytter er å inspisere dekkenes holdbarhet, tenk på at de har ligget en hel vinter. Selv om du ikke har brukt dekkene i løpet av vintermånedene eldes de fortsatt. Vinterdekk med felg bør helst henges opp eller stables for lagring og uten felg, helst stående og bør vendes på hver fjerde uke.

For å lagre vinterdekk etter bytte på korrekt måte, vil dekkene få en forlenget levetid. Riktig lagring gjør at selve ytelsen opprettholdes lenger. Bruk gjerne en dekkpose som gir beskyttelse mot smuss og støv, samtidig som man kan merke posene med dekkets plassering.

– Når du tar av vinterdekk for sesongen bør man tenke på hvor de skal oppbevares, det bør være på ett tørt og ventilert sted. Sørg for å vaske både dekket og felgen med vann før du setter det bort. Vinterdekk uten felgene skal lagres stående og gjerne vendes på hver fjerde uke. Vinterdekk med felger bør henges eller stables, sier Torkel Hallander, administrerende direktør i Bythjul.com.

10 ting å tenke på ved oppbevaring av dekk

1. Oppbevar dekkene på tørre og tempererte steder.

2. Ikke oppbevar dem i direkte sollys, snø og regn.

3. Plasser dem langt borte fra alle kjemikalier (f.eks løsemidler og hydrokarboner).

4. Hold dekkene bort fra metall og tre.

5. Unngå å plassere nær varmekilder som flammer, glød, gnister eller elektrisk støt.

6. Skriv den eksakte posisjonen for hvert dekk før du fjerner dem, for en jevnere slitasje neste år.

7. Rengjør felger og dekk med vann, tørke av for å forhindre korrosjon.

8. Fjern steiner eller rusk som sitter fast i mønsteret.

9. For å forhindre mugg, heng eller stable dekkene med felger.

10. Dekk uten felger bør lagres stående og roteres hver 4. uke.

Bytter du dekk selv, er det noen ting man bør være observant på med sommerdekk. Det første man bør gjøre når du henter frem dekkene fra oppbevaring er å måle mønsterdybden. Minimumskravet er 1,6 mm, men mønsterdybde under 3 mm øker bremselengden betraktelig og vannledningsevnen blir negativt påvirket.

– En enkel måte å ha kontroll på dekkenes tilstand er å gjøre en sjekk ved hvert dekkskift. På sommerdekkene bør du også se om sprekker i gummien har oppstått under oppbevaring. Om de har ligget stille uten å blir vridd eller snudd, bør du også sjekke om dekkene er deformert, fortsetter Torkel Hallander.

5 tips til bytte av sommerdekk:

1. Bruk olje eller kobberpasta for å få opp bolter som sitter fast.

2. Løsne boltene litt før du jekker opp bilen.

3. Bruk kritt for å markere hvilken posisjon dekkene var på bilen, HF, FL, RR og VB

(HF = Høyre Front, etc.).

4. Ikke stram bolten for hardt når bilen er hevet. Stram i stedet når bilen er

nede på bakken.

5. Når sommerdekkene er på – dra til nærmeste bensinstasjon for å sjekke lufttrykket.

The post Tips ved bytte til sommerdekk appeared first on Campingbil.net.

Sikre deg mot tyveri av dekk

$
0
0

Sikre deg mot tyveri av dekk

Piggdekkenes sus over veiene har stilnet, og vinterdekkene skal nå plasseres trygt frem til neste sesong.  – Dekk er attraktivt tyvgods, og du må sikre dem godt for å unngå tyveri, er rådet fra Mats Sæterkvist i Storebrand.

Hver vår er det bilister som får en ubehagelig overraskelse når de skal finne frem sommerdekkene. Dekkene deres er stjålet, og særlig er det dekk som har ligget i fellesgarasjer eller lett tilgjengelig utendørs som er tatt.

Sikre deg mot tyveri av dekk

Sikre deg mot tyveri av dekk

– Selv om dekkene ligger utenfor synsfeltet til forbipasserende, må du være forberedt på at de kan forsvinne om de ikke er tilstrekkelig fastlåst eller boltet til bygningen, sier Mats Sæterkvist, fagsjef Motor i Storebrand.

Storebrand Forsikring har de siste ukene fått inn flere saker der dekk er forsvunnet. En av kundene hadde oppbevart dekkene sine under en trapp utendørs. En annen kunde hadde oppbevart dekkene fastlåst i et felles garasjeanlegg. I det første tilfellet var ikke dekkene tilstrekkelig sikret, men i det andre tilfellet var de sikret i henhold til forsikringsvilkårene. Og det gir utslag på forsikringsutbetalingen.

Slik sikrer du dekkene

Om du sørger for at dekkene er forsvarlig sikret, vil du få en bedre erstatning fra forsikringsselskapet om de blir stjålet. Ekstra dekk og felger som ikke er i bruk, må oppbevares slik at tyveri forebygges best mulig. Storebrand har følgende råd om sikker oppbevaring av dekk:

  • I låst privat bygning
  • I låst motorvogn
  • Fastlåst eller boltet til vegg, tak eller gulv

Erstatning for brukte dekk

Hvis du først er så uheldig at du blir frastjålet dekkene dine, vil erstatningen henge sammen med hvordan dekkene var sikret da de ble stjålet og hvor gamle de er. Hvis dekkene er mer enn ett år gamle, gjøres aldersfradrag på erstatningssummen. Det betyr at erstatningen reduseres med en viss prosentsats for hvert år som har gått siden du kjøpte dem.

The post Sikre deg mot tyveri av dekk appeared first on Campingbil.net.

Kjøp verktøysett til bobil på nett

$
0
0

Kjøp verktøysett til bobil på nett. Stort utvalg. Fri frakt og 10 års garanti.

Kjøp verktøysett til bobil på nett. Stort utvalg. Tysk kvalitetsverktøy. Fri frakt og 10 år garanti! RiktigVerktøy.no ønsker å tilby verktøy til profesjonelle og til de glade amatører.

Nettbutikken importerer og forhandler tyske Brüder Mannesmann verktøy, Sveitsiske Kraftwerk, Tyske BGS Technic og Bosch El-verktøy. Deres verktøysett og kofferter dekker de fleste behov, både mekaniske arbeider og generelt håndverktøy for håndverkere.

Kjøp verktøysett til bobil på nett

Kjøp verktøysett til bobil på nett

RiktigVerktøy.no tilbyr:

  • Fri frakt
  • Fri retur
  • 30 dager åpent kjøp
  • Kjøpshjelp på Chat

RiktigVerktøy.no holder til i Tønsberg og sender fritt over hele landet. Nettbutikken er så sikre på at kundene deres blir fornøyde at de derfor tilbyr 30 dagers åpent kjøp og fri retur.

Merker nettbutikken fører:

– Brüder Mannesmann GmbH er en anerkjent Tysk verktøyleverandør som leverer verktøy av høy kvalitet. De selger i dag verktøy i mer enn 70 land verden over.

– Kraftwerk verktøy fra Sveits er verktøy av meget høy kvalitet. Dette er merket bilmekanikere og entusiaster elsker!

– BGS Technic leverer både vanlig håndverktøy og spesialverktøy som avdragere, presser og spesialnøkler til bremser, motor og gir.

– I tillegg har selger de Bosch som jo er kjent for de aller fleste med sine grønne og blå el-verktøy.

Kjøp verktøysett på nett

The post Kjøp verktøysett til bobil på nett appeared first on Campingbil.net.

Venter lenge med bilvasken

$
0
0

Venter lenge med bilvasken

Nordmenn lar det gå lang tid mellom hver bilvask, viser en ny undersøkelse. Noen dropper rengjøringen fullstendig.

To tredjedeler av bileierne lar det gå mer enn en måned mellom hver gang de kjører innom en bensinstasjon eller vaskehall for å gjøre rent bilen, viser undersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Også blant dem som vasker bilen hjemme på egen gårdsplass svarer drøyt halvparten at det skjer sjeldnere enn en gang i måneden.

– Med normal bilbruk blir dette for sjelden. Jevnlig vask og pleie forlenger bilens levetid og reduserer mottakeligheten for rustangrep. Derfor er godt vedlikehold god biløkonomi, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Både blant selvvaskerne og automatvaskerne oppgir rundt 30 prosent at de vasker bilen akkurat månedlig. Blant begge grupper finnes i tillegg en mindre andel ivrige som sørger for ren og blank bil enda oftere.

Alltid møkkete

Mer enn 10 prosent innrømmer at bilen aldri blir vasket, verken hjemme eller i automat.

– Det er bekymringsfullt, for når bilen er virkelig møkkete kan det også gå utover trafikksikkerheten, mener ABL-sjefen.

Mer gledelig synes han det er at mange ønsker å være miljøvennlige når de skal vaske bilen. Ved valg av vaskehall sier seks av ti spurte at det har betydning at kjemikalier og avfall håndteres på en miljøvennlig måte.

– 17 prosent svarer til og med at dette er svært viktig. For seks prosent er det helt avgjørende. På dette området skjer det heldigvis svært mye, blant annet i regi av ABL-foreningen Forum Bilvask, som er en sammenslutning av aktører knyttet til bilvaskutstyr og kjemikalier. Bransjen jobber nå målbevisst med miljøforbedringer.

Strengere krav

Det store omslaget kom da forurensningsforskriften ble skjerpet for bensinstasjoner og verksteder fra 2007, ifølge Egil W. Zenker, daglig leder i Norkem AS, som fremstiller kjemiske produkter til blant annet automatisk og profesjonell bilvask.

– Nå kan ikke avløpsvannet inneholde mer enn 50 milligram olje per liter, og det tas prøver for å kontrollere dette. Noen kommuner har på egenhånd satt grensen enda lavere. I den seriøse del av bilvaskbransjen har dette faset ut gammeldagse produkter med høyt innhold av harde løsemidler, sier Zenker, som også er medlem av arbeidsutvalget i Forum Bilvask.

Produsentene har funnet frem til nye sammensetninger, og i noen grad også nye råstoffer, for å kunne tilby midler som er effektive til for eksempel avfetting og fjerning av veisalt og vanskelig skitt.

– Svanemerket, som forvaltes av Stiftelsen Miljømerking, har blitt en viktig standard å måle produktene mot. Det innebærer høye ambisjoner, for merket stiller strenge krav både til produksjon, innhold og gjenvinning. Mange av de større bilvaskaktørene krever allikevel svanemerket på alle vaskemidlene sine, sier Egil W. Zenker.

The post Venter lenge med bilvasken appeared first on Campingbil.net.

Motorvask i bobil og bil

$
0
0

Motorvask i bobil og bil

I fjor brant nesten 3500 biler i Norge. Flere branner kunne vært unngått hvis flere vasket motoren jevnlig, mener forsikringsselskapet If.

De siste ti årene har det vært i snitt 3280 bilbranner årlig i Norge. Til sammen har disse brannene kostet forsikringsselskapene nærmere 1,9 milliarder kroner i utbetalte erstatninger, viser tall fra Finans Norge.

Årsaken til flere av disse brannene kan være slurv med vedlikehold og renhold av motoren, mener If.

– Moderne biler består av mye elektronikk. Et skittent motorrom kan føre til feil i elektriske komponenter, som i verste fall kortslutter og tar fyr, sier teknisk sjef Vidar Brustad i If.

Han oppfordrer alle bileiere til å sjekke motorrommet jevnlig for smuss og skitt.

– Det er spesielt viktig å vaske motoren nå på våren. Gjennom vinteren virvles salt fra veiene opp i motorrommet. Salt er strømførende og øker faren for elektronikkfeil og brann, sier Brustad.

Lurer du på hvordan du vasker bilmotoren på en trygg måte? Her ser du hvordan.

Tynnere ledninger

Antall bilbranner har vist en økende tendens de siste ti årene, og kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF mistenker at veisaltet er hovedårsaken til det.

– Elektronikken i dagens biler trenger ikke så mye strøm, og derfor er ikke ledningene så tykke som før. Det gjør at det skal mindre irring til ved kontakter før en ledning blir varm og eventuelt kortslutter, sier Engebretsen.

Ved varmgang i ledning kan det utskilles gasser fra isolasjonen rundt ledningen, som igjen kan selvantenne, ifølge Engebretsen.

NAF støtter derfor rådet om å vaske motoren jevnlig, for å minske brannfaren.

– Før man går i gang med å vaske, bør man ta et godt overblikk over motoren. Det er lettere å se om det er svetting eller lekkasje i en skitten motor. En lekkasje kan være en potensiell brannfare og bør undersøkes av profesjonelle, sier Engebretsen i NAF.

Hvis du har rustgaranti på bilen, er det lurt å forhøre seg med merkeforhandler om du mister denne garantien ved å benytte avfettingsstoffer i motorrommet.

– Avfettingsstoffet kan nemlig fjerne noe av understellsmassen som ble påført da bilen var ny, sier Engebretsen i NAF.

Trygt å vaske selv?

Det er delte meninger om man bør gå løs på motorvasken selv, men både If og NAF mener man trygt kan gjøre dette hjemme.

– Så lenge du passer på å dekke til elektriske komponenter og beholdere som har utlufting, slik som bremsevæskebeholderen, så går det bra å gjøre dette selv, sier Vidar Brustad i If.

Er du usikker på hva du bør dekke til, kan du rådføre deg med et verksted før du går i gang, mener Brustad.

Han understreker at det er viktig å passe på at man ikke spyler vann direkte på elektriske komponenter med høytrykksspyler.

– Det er egentlig ikke nødvendig å bruke høytrykksspyleren. Du kommer langt med kost og vaskemiddel på sprayflaske, som du skyller bort med en vanlig hageslange, sier Brustad.

De som advarer mot motorvask, begrunner det med faren for å pådra seg feil hvis man får vann i elektronikken.

Engebretsen i NAF mener advarslene er ren skremselspropaganda.

– Hadde det vært farlig å vaske motoren, hadde det vært farlig å kjøre i regnvær. Jeg vasker motorrommet to ganger i året og har aldri hatt noe problem med følgefeil, sier han.

The post Motorvask i bobil og bil appeared first on Campingbil.net.


Bilvask på 10 minutter!

$
0
0

Bilvask på 10 minutter, slik gjør du det!

Dersom du ikke får bort fugleskitt, insekt-rester og veistøv, kan faktisk lakken på bilen din bli ødelagt på rekordtid, sier Bjørn-Aage Bredal fra nettstedet Bilpleiekongen.no

Bilvask på 10 minutter

Bilvask på 10 minutter

Bredal legger til at det å vaske bilen raskt og trygt hjemme i gårdsplassen ofte er enklere og raskere enn mange tror. Det å vaske bil om sommeren er ikke bare av estetiske grunner.

En hurtig bilvask kan fort bli sommerens mareritt, dersom man ikke tar noen forholdsregler. De fleste lakkskader kommer når du “bare” skal ta en rask bilvask. Dersom du går rett på bilen med såpe og svamp, eller kjører bilen gjennom nærmeste bilvaskemaskin, kan du fort tilføre like mange vaskeriper som du fjerner skitt, ifølge Bredal. Dette kommer spesielt godt til syne på mørke biler en solfylt sommerdag.

Det å vaske bilen ukentlig er en god vane, sier Bredal, fordi noen forurensinger raskt kan gjøre alvorlige skader i lakken, hvis de får lov til å bli værende. Selv vasker han bilen på under 10 minutter, og legger til at det er teknikken som er hemmeligheten. Dette kan alle lære seg.

En annen fordel ved å vaske ofte, er at du også vil få en helt ren bil, kun ved å bruke milde såper. Behovet for sterke avfettinger, og miljøskadelige produkter uteblir. Dette er også stor fordel for varigheten på den beskyttelsen du har på bilen. Uansett om du har en organisk voks, eller en syntetisk sealer.

Metoden vi viser her gir deg ren bil på 10 minutter, og er derfor perfekt for den ukentlige vedlikeholdsvasken. Slik har du alltid ren, glinsende bil, til misunnelse for naboene, og til glede for deg og bilen.

Bilvask på 10 minutter, slik gjør du det

  • Dersom du har mye løst støv, sand og annen løs skitt på bilen, kan det lønne seg å først spyle den
  • Legg deretter et skumlag over hele bilen, med en mild såpe, som ikke angriper voks. Turtle Høytrykkshampo eller Selaclean Bilshampo er fine til dette.
  • La såpeskummet få lov til å trekke seg sammen, men ikke tørke. Slik “jobber” det seg inn i smuss og skitt på bilen. Husk også felgene.
  • Spyl deretter seksjonsvis, nedenfra og opp. Det å spyle nedenfra er viktig for å få full effekt av trykket i høytrykken, kombinert med såpen på bilen.
  • Spyl over hele bilen en ekstra gang, for å være sikker på at du har fjernet alle såperester
  • Tørk deretter bilen raskt og grundig

Det å vaske bil om sommeren er ikke bare av estetiske grunner. Dersom du ikke får bort fugleskitt, insekt-rester og veistøv, kan faktisk lakken på bilen din bli ødelagt på rekordtid, sier Bjørn-Aage Bredal fra nettstedet Bilpleiekongen.no

The post Bilvask på 10 minutter! appeared first on Campingbil.net.

Vond lukt i bobilen?

$
0
0

Vond lukt i bobilen?

Om sommeren når vi setter på kjøleanlegget i bobilen er det mange som får seg en overraskelse.

Vond lukt i bobilen

VOND LUKT: Bakterier i klimaanlegget er en vanlig årsak til dårlig lukt i bobilen. (FOTO: Newswire)

Ubehagelig lukt fra kjøleanlegget er en vanlig grunn til at folk oppsøker et bilverksted om våren.

– Årsaken til lukten er bakterier som dannes på grunn av mye kondens i fordamperen inne i varmeapparathuset. Dermed kommer det en illeluktende eim ut av viftene som sprer seg i kupeen, sier Harald Nordseth, produktsjef for bilservice i dekk- og bilverkstedkjeden Vianor.

En grundig rens må til for å bli kvitt det plagsomme problemet.

– Når vi utfører en air condition-rens (AC-rens), suges klimarensen via luftekanalene inn i AC-anlegget hvor den rengjør og dreper bakterier. Det dannes frisk luft, og den vonde lukten i bobilen forsvinner. Det finnes også en ekstra frisk duft som kan tilføres etter rensen, sier Nordseth.

Han anbefaler å bytte ut kupéfilteret i forbindelse med AC-rensen for å være sikker på at bakterier og skitt er borte.

Et air condition-anlegg fungerer som et kjøleskap. Det produserer ikke kulde, men tar vekk varme fra kupeen.

– Det skjer ved at et flytende kjølemiddel føres inn i et fordampningssystem der det er lavt trykk. Det lave trykket får kjølemiddelet til å fordampe til gass som avkjøler ribbene i klimaanlegget. De har stor overflate og reduserer temperaturen på den luften som blåser inn over dem og videre ut i bilkupeen.

Kan bli lekkasje

Et annet problem med klimaanlegg i bil er at det kan oppstå lekkasjer slik at kjølemiddelet forsvinner.

– Mange av klimaanleggets deler er plassert i fronten av bobilen og kan lett skades ved steinsprut eller ved en kollisjon. Det kan føre til lekkasjer. En annen grunn til at det kan oppstå en lekkasje er at pakningene i anlegget tørker ut og slår sprekker, sier Petter Nilsen, gruppeleder i Würth, som blant annet leverer klimaanlegg og service på klimaanlegg.

Hvis anlegget går tomt for kjølevæske, vil det enten ikke starte i det hele tatt, eller gradvis slutte å virke.

– Det sier seg selv at det er svært irriterende dersom det skjer når familien er på bobilferie og sola steker på taket. Dessuten er en lekkasje av kjølemiddel skadelig for miljøet og bør repareres så fort som mulig, sier Nilsen.

For å slippe problemer med klimaanlegget, anbefaler han å levere bilen til en air condition-service hvert annet eller tredje år.

Må brukes

For at pakningene i systemet ikke skal tørke ut, må kjøleanlegget brukes regelmessig, minst én gang i måneden, året rundt.

– I et land som Norge, der det er kaldt store deler av året, brukes ikke air condition jevnlig. For at anlegget skal smøres og holdes ved like, kreves det hyppigere service enn i land hvor air condition er på gjennom hele året, sier Harald Nordseth i Vianor.

Når temperaturen ligger under rundt to til fem grader, starter ikke air condition fordi trykket i systemet blir for lavt. Pakningen tørker ut og kjølemiddel lekker sakte ut, i følge Nordseth.

Han fraråder folk som ikke har kunnskap om klimaanlegg å forsøke å reparere en lekkasje.

– Servicemontører som arbeider med AC-anlegg må ha opplæring og være sertifiserte for å ha lov til å håndtere kjølemiddelet fordi det er såpass giftig, sier Harald Nordseth.

The post Vond lukt i bobilen? appeared first on Campingbil.net.

Smarte dekk og elektronisk trykkmåling

$
0
0

Smarte dekk og elektronisk trykkmåling

Mange bileiere er i villrede om hva de nye reglene om smarte dekk betyr for dem, ifølge bransjefolk. Snart må alle nye biler ha elektronisk trykkmåling.

– Påbudet fra 1. november gjelder bare helt nye biler, som fra da av må ha overvåkingssystemet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) på plass. Vi får mange spørsmål om dette, så det hersker åpenbart en viss forvirring, sier Katrine Køste, produktsjef i dekkjeden Vianor.

TPMS er sensorer som måler lufttrykket i dekkene elektronisk. Hvis noe er galt, får føreren beskjed fra kontrollpanelet på dashbordet. Kravene om at biler skal utstyres med dette systemet følger av EU-regler som også Norge er pålagt å innføre.

– Bilforhandlerne vil passe på at nye biler oppfyller kravet. For resten av bilparken vil ikke pålegget gjelde før i 2017. For folk flest er det naturlige overgangstidspunktet neste gang de skal kjøpe nye dekk, sier Køste.

Også leverandører av sensorene som nå tas i bruk har inntrykk av at det råder stor usikkerhet blant bilistene.

Mange spør

– Noen ringer til oss. Enda flere spør i bilbutikken eller der de vanligvis kjøper dekk. Antall henvendelser kommer nok bare til å øke fram mot årsskiftet, sier Bjørn Neuberth, produktsjef i Panvulk.

Firmaet leverer TPMS til dekkjeder og bilverksteder i hele Norge.

Neuberth regner med at elektronisk trykkmåling vil forsterke tendensen til at bileiere benytter seg av dekkhotell og profesjonelle tilbydere av hjulbytte.

– På noen biler vil det være behov for kalibrering hver gang man skifter hjul, og da behøves det kostbart utstyr. Og hvis man endrer hjulenes innbyrdes plassering kan sensorene gi feilmelding. Færre enn hittil vil nok velge å gjøre jobben selv.

Han mener TPMS vil gi positive effekter både når det gjelder sikkerhet og drivstofforbruk.

To systemer

– Feil lufttrykk svekker bilens kjøregenskaper. Dekkslitasjen øker, og bilen bruker mer drivstoff. Dette må med i regnestykket når det påpekes at reglene gjør bildekk dyrere, sier Neuberth.

Mange norske bilister har allerede et system for trykkmåling montert.

– En del bilmerker har hatt dette en stund, men da som regel i form av en sammenkobling med ABS-systemet. Dette gir utslag når registrert rullemotstand øker over tid, sier Katrine Køste i Vianor.

For å kunne virke forutsetter slike systemer at bilen er i bevegelse.

– Den nye TPMS-teknologien er et direkte system, der sensoren er koblet til ventilen og sender et trådløst signal som gir umiddelbar varsling straks tenningen slås på. Dette gir bedre og raskere informasjon til føreren.

Generelle produktinformasjon om TPMS

Gitt de enorme fordelene som en TPMS tilbyr vil det være en obligatorisk funksjon fra 2014 på alle nye biler som kommer på markedet .

Det er velkjent at dekkene må ha riktig dekktrykk . Likevel er måler de fleste sjelden dette. AutoStyle har en løsning for dette : Den TPMS , Tire Pressure Monitoring System, er et elektronisk system som måler trykk og temperatur på dekkene dine individuelt.

Vi har to typer TPMS : et system med intern og et system med eksterne sensorer .
Dette systemet erstatter ventilhetter på dekkene . En kompakt monitor i bilen viser deg i sanntid hva dekktrykket og temperaturen er . Slik at du alltid vet at dekkene har riktig trykk for å kjøre trygt .

Fordeler:
1. Drivstoffbesparende – Bilen er mer økonomisk å kjøre med riktig dekktrykk .
2. Lengre levetid på dekkene.
3. Trafikksikkerhet .
4. CO2-reduksjon .

Les mer og bestill TPMS her, priser fra kr 1197.

The post Smarte dekk og elektronisk trykkmåling appeared first on Campingbil.net.

Motorrens på bobilen?

$
0
0

Trenger bobilen motorrens?

Motorrens på bobilen? Moderne bobiler er utstyrt med motorer som skal være mest mulig miljøvennlige. Problemet er at de forurenser seg selv.

Motorrens på bobilen?

Motorrens på bobilen? RUSK I SYSTEMET: Sørger du for å holde motoren ren for avleiringer, kan du forlenge motorens levetid med flere år. (Foto: Newswire)

– Nye motorer er laget slik at de slipper ut så lite skadelige avgasser som mulig, noe som er vel og bra. Problemet er at store deler av forurensningen gjerne returneres tilbake til motoren. Det dannes ofte smuss og avleiringer inne i selve motoren som kan skade ulike funksjoner, sier Terje Tjelland i Relekta AS.

Relekta er en stor leverandør av reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Ifølge Tjelland er løsningen en innvendig rens av motoren, av noen kalt motorflush. Bileiere bør være like påpasselige med å rense motoren som å bytte olje, mener han. Det gjelder både bensinbiler og dieselbiler.

– Mye småkjøring, med mye start og stopp, kombinert med sjeldne oljeskift, gir oljen svært dårlige arbeidsforhold. Resultatet er at oljen etter en tid ikke klarer å gjøre jobben sin, og det kommer avleiringer som kan føre til motorstans og unødvendige verkstedbesøk og kostnader, sier Tjelland.

Å utføre en motorrens med jevne mellomrom forlenger motorens levetid. Motorens effekt gjenopprettes, den vil gå jevnere og stillere og bruke mindre drivstoff.

Hva skjer?

Avleiringene som dannes i motoren kan hindre bevegelsen i stempelringene, eller andre motordeler. Hele systemet vil arbeide tyngre og tregere.

– Karbon danner avleiringer i hele oljesystemet og tetter stempelringene i motoren. Når disse blir fjernet, blir motoren sterkere og mer effektiv igjen, sier teknisk leder Trond Skogheim i PS Servicesenteret AS.

Motortrøbbel er en av de vanligste grunnene til at folk kommer for å få service på bobilen.

– Stadig flere har hørt om motorrens eller motorflush, selv om vi fremdeles må forklare de fleste hva det er, sier Skogheim.

Han har god erfaring med innvendig motorrens for å gi motoren en boost.

– Det er ingen ulemper ved motorrens. Rensen påvirker ikke oljepumpen, tetninger eller pakninger.

Slik gjør du det

Innvendig motorrens kan utføres på et verksted og koster rundt 500 kroner. Men du kan også gjøre det selv.

– Det finnes flere typer motorrens å få kjøpt. Husk at motoren skal være driftsvarm før rensen tilsettes i oljen. Deretter skal motoren gå i 10-20 minutter før den slås av. Man tapper ut oljen på vanlig måte, bytter oljefilter og tilsetter ny olje, og så er motorrensen ferdig, sier Tjelland i Relekta.

Med motorer som har gått langt og aldri vært renset før, kan det være lurt å ta et oljeskift med kort skiftintervall før man foretar en motorrens.

– Og så må man selvsagt huske at brukt olje forurenser miljøet og skal aldri helles i avløp. Spilloljen må fraktes til et oljedeponi eller en gjenvinningsstasjon, sier Tjelland.

Han anbefaler å ta en motorrens omtrent annenhver gang man har service eller oljeskift på bilen.

The post Motorrens på bobilen? appeared first on Campingbil.net.

Hvordan unngå dugg og is

$
0
0

Unngå is og dugg på bilrutene!

Hvordan unngå dugg og is på bilrutene

Unngå dugg og is. Få ting er mer irriterende enn å komme til gjenfryste ruter på bilen. Skikkelig «blåmandag» er det når du må skrape både inn- og utsiden.

Og kanskje i tillegg dugger det konstant på innsiden av rutene. Spesielt når det er flere i bilen. Hvorfor er det slik? Og hvordan kan du unngå dugg og is på innsiden av bilen? Vi har tatt en prat med Bjørn-Aage Bredal fra Bilpleiekongen.no om problemet, og han har noen overraskende råd til oss.

Det beste tipset er selvsagt å kjøre bilen inn i garasjen. Men hva gjør du dersom du ikke har garasje, eller er på hytta, eller møter dette problemet hver dag du skal hjem fra jobb?

Hva er egentlig årsaken til dugg- og is-problemene på innsiden av ruta?

På ruta danner det seg etter hvert et fettlag. Dette gjør at vann og fukt lettere fester seg til ruta. Tørker du bort dette med hånden, vil du se at det lettere dugger der du har tørket neste gang, fordi hånden din legger igjen et nytt fettlag. Bruk derfor en ren klut til å tørke bort evt. dugg. Målet er selvsagt å få helt duggfrie ruter, og da må vi starte med å fjerne fettlaget.

Det finnes mange gode «kjerringråd». Et av de bedre mener Bredal er å vaske ruta med varmt vann og salmiakk. Da fjerner du fettfilmen på ruta, og fukten får dermed ikke satt seg. Dessverre er dette nokså kortvarig lykke. Vinterstid bruker vi stadigvekk vifta, og gjerne på full guffe. Dermed legger du raskt et tynt lag av trafikkfilm igjen på ruta, og problemet er der igjen.

Hold bilen tørr

Hvordan unngå dugg og is på bilruta

Hvordan unngå dugg og is på bilruta

Inneklima og miljø i bilen er selvsagt helt avgjørende. Hvorfor er det slik at en ny bil ikke dugger, mens en gammel oftere gjør det?

  • Et fuktig klima i bilen fører til dugg på rutene, så prøv å holde bilen så tørr som mulig innvendig.
  • Bruk aircondition anlegget også om vinteren. Inne i AC-anlegget blir det vanndråper av den ekstra fuktigheten. Vannet samles opp og ledes ut under bilen din. AC-anlegget henter kort fortalt fuktig luft fra kupeen, tørker den og sender tørr luft tilbake.
  • Sørg for at gulvmatter og lignende blir rengjort for is og skitt, og unngå å ha fuktige gjenstander i bilen. Fukt gjør at det ofte danner seg is på innsiden av bilvinduene. Du vil da oppleve samme problem igjen og igjen.
  • Legg en sokk fylt med kattesand under setet. Denne trekker til seg fuktighet, i takt med svigninger i temperaturen.

Hold bilen ren

  • En ren bil er en trygg bil, så sørg for at dashbord, seter etc. er rent. Ligger det igjen vannrester, kafferester og annet smuss, kan dette være med på å øke tilgang til fukt, og dermed dugg – som igjen blir til is.
  • Der er selvsagt veldig viktig at rutene er rene, både innvendig og utvendig.
  • Vask rutene med egnet vaskemiddel. Det kan være stor forskjell på vindusvask for hjemmebruk og vindusvask for bilbruk. Glass er glass, men den skitt, smuss og ikke minst trafikkfilm du får i og på bil, trenger en annen kjemisk sammensetning for å bli kvitt. Hovedmålet er å fjerne all trafikkfilm fra ruta. Bredal anbefaler Selaclean Professional Glass Cleaner eller Meguiar´s Perfect Clarity Glass Cleaner.

Bruk av kjemikalier

Det finnes en mengde kjemikalier på markedet, som lover is-frie ruter, duggfrie, rute osv. Dessverre er det kun et fåtall som holder hva de lover.

Det finnes mange snarveier, som gjør at man ikke må ta hensyn til de punktene Bredal har nevnt for oss. Hans råd er allikevel å kombinere disse rådene. Bredal nevner et produkt fra Rain-X som heter Anti-Fog. Dette produktet gjør nettopp det som navnet tilsier. Det hindrer duggen å feste seg til ruta, og du unngår dermed også is.

The post Hvordan unngå dugg og is appeared first on Campingbil.net.

Viewing all 80 articles
Browse latest View live