Quantcast
Channel: Vedlikehold – Campingbil.net
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Unngå disse hjulskift feilene

$
0
0

Skifte til vinterdekk: Unngå disse hjulskift feilene

Unngå disse hjulskift feilene. Kulda nærmer seg, og det er på tide å skifte til vinterhjul på bilen. Ifølge en undersøkelse er det over én million nordmenn som sliter med hjulskiftet.

Her er de fire vanligste feilene folk gjør.

Skifte til vinterdekk: Unngå disse hjulskift feilene

Skifte til vinterdekk: Unngå disse hjulskift feilene

Hele én million nordmenn (24%) opplyser at de ikke vet hvordan man skifter dekk på bilen, viser en undersøkelse utført av dekkforhandleren Byttdekk.com tidligere i år. I disse dager har derfor bilverkstedene travelt opp med å skifte hjul for det norske folk.

Likevel er det mange som velger å gjøre det selv, og det er flere fallgruver man skal passe seg for dersom man tar seg av hjulskiftet på egen hånd. Dekkforhandleren Byttdekk.com har samlet de vanligste feilene folk gjør på hjemmebane, for å hjelpe folk å sikre et trygt og forsvarlig dekkskift.

Fire vanlige feil

Her er de fire vanligste feilene folk gjør, ifølge Byttdekk.com:

  1. Jekket plasseres feil. Husk å sette jekket på riktig jekkepunkt, for å unngå skader på bilen eller at jekket mister festet under hjulskiftet. De aller fleste biler har punkter på hver side av bilen, mellom hjulene, som er spesielt konstruert for jekkplassering.
  2. Feil bruk av skruverktøy. Man bør bruke en momentnøkkel når man skrur på hjulboltene. Feil verktøy kan føre til for stor belastning og slitasje på festepunktene. Dette kan gjøre det vanskelig både å etterstramme, samt ved neste planlagte, eller ikke planlagte, hjulskift.
  3. Jekker opp bilen før boltene løsnes. Mange har en vane å jekke opp hjulet først, og deretter begynne å løsne boltene. Ved bruk av mye kraft, kan det i verste fall føre til at bilen beveger seg og jekket løsner. Da kan det oppstå klemulykker. Husk å alltid løsne boltene FØR du jekker opp bilen.
  4. Glemmer å etterstramme boltene. Det er viktig å huske å alltid etterstramme festepunktene etter noe kjøring. Lange kjøreturer og hardt vinterføre kan medføre at festepunktene løsner og at hjulet sitter løsere. Det kan skape farlige situasjoner på vanskelig føre.
– Det er urovekkende at én million nordmenn sier de ikke vet hvordan man skifter dekk. Vi oppfordrer folk til å lære seg å gjøre dette selv, fordi man vet aldri når uhellet er ute. Men det er viktig at man har basiskunnskapene i orden, og unngå unødvendige feil som kan skape farlige situasjoner, sier Torkel Hallander, daglig leder i Byttdekk.com.

The post Unngå disse hjulskift feilene appeared first on Campingbil.net.


Beste billyspære

$
0
0

Beste billyspære fra Philips og Osram

Beste billyspære fra Philips og Osram. Testvinnere. År etter år er det Philips og Osram som kniver om de beste plasseringene.

Beste billyspære fra Philips og Osram

Beste billyspære fra Philips og Osram

År etter år er det Philips og Osram som kniver om de beste plasseringene – før det kommer mange mindre gode konkurrenter. Philips er en av verdens ledende innovatører på lysteknikk. X-treme vision vinner alle tester gang på gang og knuser konkurrentene. Kun Osram klarer å virkelig måle seg med Philips.

Beste billyspære i 2015 er kåret av Dinside.no, på førsteplass kom Philips X-tremevision – foran Osram Nightbreaker.

I en test av billyspærer gjennomført av Dinside.no og Motormagasinet i Sverige, er en lyspære som fås kjøpt hos Ekstralys.no kåret til testvinner! Lyspæren Philips XV+130 koster nå 299 kr hos Ekstralys.no, normalpris er 399 kr.

Testen finner dere hos Dinside.no
Testvinnerne fra Philips og Osram til tilbudspriser finnes her!

The post Beste billyspære appeared first on Campingbil.net.

Mobilkamerabilder fra kollisjoner

$
0
0

Mobilkamerabilder fra kollisjoner blir mer og mer brukt.

Mobilkamerabilder fra kollisjoner. Forsikringsselskapene får inn stadig flere mobilkamerabilder fra kollisjoner. Men ofte av feil ting.

Mobilkamerabilder fra kollisjoner

Mobilkamerabilder fra kollisjoner. Forsikringsselskapene ønsker seg flere oversiktsbilder av stedet enn nærbilder av bilen. (Foto: Colourbox)

– Etter et uhell kan vi for eksempel få inn fem-seks bilder av skadene på bilen og bare ett av stedet hvor skaden har skjedd. Men skadene på bilen får vi uansett taksert i ettertid, så det er bilder av situasjonen rundt bilen vi er mest interessert i, sier fagsjef Ivar Kristian Andersen i If.

Forsikringsselskapet behandler rundt 60 000 motorvognskader i løpet av et år. I omtrent en tredjedel av sakene er det tatt fotografier med mobiltelefonen.

– Det har vært en markant økning de siste fem årene etter hvert som nesten alle går rundt med et godt fotoapparat på seg. Vi får inn mer enn tusen mobiltelefonbilder hver måned, sier Andersen.

Økningen kommer også som en følge av at forsikringsselskapene har vært aktive i å etterspørre bilder.

Dyre uhell

Nordmenn skader bilene sine for over fem milliarder kroner i året, ifølge Finans Norge. Rygging kostet for eksempel 524 millioner kroner i fjor, påkjørsel av parkert kjøretøy 429 millioner.

Utfylt skademeldingsskjema med begge parters signatur er fortsatt viktigste dokument etter en smell eller bulk.

– Gode bilder av hva som har skjedd kan være til stor hjelp for oss i de tilfellene hvor det oppstår uenighet. Skissen av situasjonen er heller ikke alltid godt tegnet i skademeldingsskjemaene vi får inn, sier Andersen.

Han anslår at omtrent hver tiende kollisjonsskade med to eller flere parter involvert, ender med uenighet.

– Det kan være forskjellig oppfatning av hvordan bilene sto eller nøyaktig hvor sammenstøtet skjedde, ved innkjøringen til rundkjøringen eller fem meter inn i den? Og det kan oppstå tvil om uhellet alene kan ha ført til så store skader som den ene parten hevder i ettertid. Hvis slike ting er fotografert på stedet, begrenses mulighetene for uenighet mye, sier han.

Godt over 90 prosent av If-sakene ender med at skylden legges på en av partene, i de resterende deles den.

Slik gjør du

If har følgende råd til fotografering av kollisjoner og bulking.

–Ta rikelig med oversiktsbilder fra stedet, bilder som viser hvilken retning bilene kom fra, av bremsespor, avstand til veikant, hvor i veibanen kollisjonen skjedde. Du bør også ta bilder av veimerkingen, både i veibanen og i form av skilting på stedet, sier Andersen.

Også ved større ulykker kan fotografering være viktig, selv om det ikke er det man først tenker på. Er veien bred nok til en forsvarlig forbikjøring akkurat der? Var det snøslaps i veibanen på det tidspunktet?

– Vi oppfordrer begge parter til å ta bilder.

Forsikringsselskapene bruker tjenester som Google Earth og Google Maps for å kartlegge området der sammenstøtet skjedde. Sannsynligvis vil de få hjelp av bergingsbilene etter hvert også.

– Sjåførene på bergingsbilene tar stort sett ikke bilder i dag, men her er det ting på gang. Enn så lenge er det bilder fra kundene som er vår beste kilde, sier Andersen.

Selv om stadig flere tar i bruk mobilkameraene for å dokumentere, går et sammenstøt fortsatt ut over humøret til de involverte.

– Temperaturen har nok ikke blitt lavere som følge av mobilkameraene, men folk roer seg fortere når det finnes gode bilder, sier Ivar Kristian Andersen i If.

Feil hjulstilling

$
0
0

Feil hjulstilling fører til farlige dekk.

Feil hjulstilling fører til at mange kjører rundt med trafikkfarlige vinterdekk, ifølge eksperter. Bildekk som har god mønsterdybde på den ene siden, kan være tynnslitt på den andre.

Tre millimeter mønsterdybde er minstekravet for vinterdekk i Norge.

– Hvis hele eller deler av dekket har mindre mønsterdybde enn tre millimeter, er kjøreegenskapene på norsk vinterføre så redusert at det går på sikkerheten løs, sier Harald Nordseth, produktsjef i dekk og bilverkstedkjeden Vianor.

Feil hjulstilling fører til farlige dekk

Feil hjulstilling fører til farlige dekk. FARLIGE DEKK: Har dekket god mønsterdybde på den ene siden, men er slitt på den andre, er dekket ikke trygt. (FOTO: Newswire).

Når du sjekker dekkene før vintersesongen, anbefaler han å se etter skjev slitasje på dekkene.

– Vi ser ofte at dekk slites ulikt på innsiden og yttersiden. Det skyldes som regel feil hjulstilling. Når en bil stanses i en teknisk kontroll, måles mønsterdybden på det mest slitte stedet. Det er viktig å huske på før man setter på de gamle vinterdekkene. Setter du på nye dekk bør du ta en hjulstillingskontroll eller justering for å unngå at disse slites skjevt eller unødvendig fort, sier Nordseth.

Vanlig problem

Skjevt slitte dekk er et utbredt problem, mener daglig leder Jon Erik Ludvigsen i Dekkimportørenes Forening.

– Når man har jobbet i dekkbransjen i mange år, klarer man ikke å la være å titte på dekkene på parkerte biler. Det er faretruende mange ”glatte” dekk å se, sier Ludvigsen.

Hjulstillingen på en bil kan bli feil hvis man kjører i en dump eller støter hardt borti en fortauskant. Hjulet vrir seg ut av posisjon, og festet mellom hjulet og bilen kan gi etter.

– Hjulfestet på dagens biler er mer avansert enn det var i gamle dager. Det gjør at bilen er mer behagelig å kjøre i stor fart, i svinger, ved akselrasjon og når man bremser. Men dette kompliserte festet er også mer sårbart for skader, sier Ludvigsen.

Skadene er nærmest umulig å oppdage før man ser at dekket er slitt skjevt. Oppdager man at dekket er skjevt slitt, bør man ta bilen til service umiddelbart, i følge Ludvigsen.

– Skjev hjulstilling sliter både på bilen og dekkene. Dessuten går det utover kjøreegenskapene og kan være direkte farlig i situasjoner med høy fart, sier han.

Er først et dekk blir skjevt slitt, må også dekket på den andre siden byttes når hjulstillingen er korrigert.

– Feil hjulstilling må rettes opp på et verksted. Det er ikke noe man kan fikse selv i garasjen, sier Ludvigsen.

Ha noe å gå på

Harald Nordseth i Vianor mener tre millimeter egentlig er for lite for vinterdekk.

– Bruker du bilen mye, går det ikke lang tid før mønsterdybden er slitt ned til mindre enn tre millimeter. Derfor bør du ha litt å gå på når du setter på dekkene før vinteren, sier han.

Skjev hjulstilling

$
0
0

60 prosent har skjev hjulstilling

Skjev hjulstilling. Skjevheter i hjulstillingen kan gi ubehagelige og farlige overraskelser når du må bremse. Flertallet av den norske bilparken har hjulene ute av kurs, viser verkstedenes undersøkelser.

ENKELT: En sjekk av hjulstillingen tar to minutter. (Foto: Snap Drive)


ENKELT: En sjekk av hjulstillingen tar to minutter. (Foto: Snap Drive)

Verkstedkjeden Snap Drive har rundt 70 000 biler inne til service og reparasjon hvert år.

– 60 prosent av bilene som er inne hos oss har skjev hjulstilling. Hos 30 prosent av disse er avviket så stort at det bør justeres, sier markedssjef Thomas Hansen i Snap Drive.

Du kan ofte se om hjulene er skjeve av måten dekkene slites på. Mange har også kjørt biler der man merker at bilen drar til en av sidene, eller føles ustabil i veibanen.

– Det er ikke alltid du merker den skjeve hjulstillingen heller. Det er ikke uvanlig at bileieren ikke aner noe om det når vi forteller om det etter en service, sier Hansen.

Problemet bekreftes av flere.

– Det er altfor mange som kjører rundt med skjev hjulstilling. Det er bare å ta en titt på dekkene til biler på en hvilken som helst parkeringsplass. Svært mange er skjevt slitt, sier Jon Erik Ludvigsen i Dekkimportørenes Forening.

– Med dagens avanserte biler er det ikke lenger bare forstillingen, men også bakstillingen som bør sjekkes. En skjevhet i bakre stilling sliter i forstillingsdeler og endrer bilens kjøreegenskaper, sier han.

Enkel sjekk

JUSTERES HER: På mange biler sitter justeringsskruen for hjulstilling enkelt tilgjengelig.

JUSTERES HER: På mange biler sitter justeringsskruen for hjulstilling enkelt tilgjengelig. (Foto: Newswire)

Fordi det er en så vanlig feil, tar Snap Drive alltid rutinemessig hjulsjekk av biler som kommer inn. Prosessen er blitt svært mye enklere enn før.

– En avlesermodul tilkoblet PC festes på hvert av hjulene. Bilen trilles 30 centimeter fremover. Straks etter ser vi resultatet på dataskjermen, sier Thomas Hansen.

På grunn av det nye utstyret tar sjekken nå to bare minutter, mot 15-20 minutter med tidligere teknologi. Lasermålere i avleseren oppgir nøyaktig hvor stort avviket er på hvert hjul.

– Har hjulstillingen avvik, består reparasjonen ofte kun av justeringer på justeringsskruer som sitter i hjulopphenget, sier han.

Se video: Dette kjennetegner skjev hjulstilling

Trafikkfarlig

Årsaken til at hjulene kommer litt ut av kurs er gjerne at du har kjørt på noe du ikke burde, det være seg en fortauskant eller i et hull i asfalten du ikke så. Det kan også komme av at deler i forstillingen er slitt og må byttes, som styrestag, fôringer, knekte fjærer eller defekte støtdempere.

Riktig hjulvinkel gir bilen minst mulig rullemotstand.

Det er flere grunner til at hjulet bør være i riktig vinkel. Én ting er de økonomiske. Med skjeve hjul slites dekkene tidlig ut, og bilen bruker mer drivstoff enn den behøver.

– Men i ytterste konsekvens kan skjev hjulstilling være trafikkfarlig. Når du må bremse i høy fart, kan bilen dra seg ukontrollert ut til siden og ut i grøfta, sier Thomas Hansen i Snap Drive.

Få ren bil innvendig

$
0
0

Få ren bil innvendig

Ren bil innvendig. Du nøyer deg kanskje med støvsuging og tørk av dashbordet? Da bør du teste effekten av aircondiotion-rens og skumrens av setene.

– Mange bileiere lar det gå litt for lenge mellom hver gang inventaret i bilen får en skikkelig rengjøring. Det er viktig at du ikke kjører rundt med støv og smuss, som virvles opp hver gang du setter deg i bilen, sier Frode Jørgensen i Biltema.

Få ren bil innvendig

Få ren bil innvendig

Behovet for rengjøring er der hele året, men mange av oss fristes mer til det nå når snøen forsvinner og sola innbyr til utendørs aktiviteter. Det merker Biltema på salget av bilpleieprodukter.

– Det er liksom ikke måte på hva man finner av småstein, brødsmuler, mynter, hundehår og gamle sjokoladepapir hvis man først går skikkelig til verks inni bilen. Premien etterpå er frisk luft og nybilfølelse, sier Jørgensen.

Ren aircondition

En god start er å rydde bilen. Deretter finner Biltemas mann fram en flaske med AC-rens. Det er et av hans beste tips til skikkelig innerenhold.

– Du lar motoren gå, åpner alle luker i lufteanlegget og setter airconditionanlegget på full guffe med kaldluft. Deretter setter du flaska på gulvet bak i kupeen og lar den spraye seg tom, sier Jørgensen.

Bilen bør stå utendørs under prosessen, alle vinduer skal være lukket, og du står utenfor. Sprayflaska tømmer seg selv på cirka ti minutter. Sprayen fjerner bakterier og mugg.

– Etterpå bytter du kupéfilteret som all inneluften renses gjennom. Noen verksteder tar 2000 kroner for en sånn jobb. Kan du den selv, slipper du unna med under 300 kroner, sier Jørgensen.

Kupefilteret sitter ofte nede, bak hanskerommet og kan være kronglete å få løs ved første gangs forsøk.

Skumlegg setene

En skikkelig rens av setene er Biltema-ekspertens andre kjepphest for renhold som går i dybden, bokstavelig talt. Igjen tar Jørgensen fram en boks, denne gang skumrens. Setene sprayes med hvitt skum, som jobber seg ned i porene.

– Når skummet har tørket inn, går du løs på setene med en børste. Etterpå støvsuger du setene. Prosessen gjør at du får med deg smusset som har satt seg så godt at støvsuging alene ikke får det med seg, sier han.

For skinneseter finnes egen skinnrens.

Se video av hvordan du kan få ren bil innvendig

Siste finish for å få ren bil

Støvsuging av gulv og rengjøring av dashbord og annet interiør er det ikke så mye hokuspokus med. Jo nøyere du er, desto bedre resultat.

Som en avslutning bør du vurdere vinylglans, en sprayflaske som gir en ekstra skinnende finish.

– Før-og-etter-effekten er slående. Sprut på interiørdetaljer i plast, gummi og kunstlær og tørk av. Behandlingen sørger også for at overflatene blir smussavvisende og antistatisk, sier Frode Jørgensen i Biltema.

Rekkefølge på interiørvask av bil og bobil:

1) Rydd.

2) Rens airconditionanlegget.

3) Støvsug gulv. Vask matter og dørterskler.

4) Rengjør seter. Bruk skum, børste og støvsuger.

5) Spraye på interiørrens og bruk børste for å få vekk det verste av skitt på dashboard, dør, koppholder, myntholder, ratt osv. Bruke klut eller wipes (fuktige engangskluter på boks) for lettere type renhold.

6) Vinduer må vaskes på innsiden også. Det finnes egne wipes for formålet, samt skum på sprayflaske som virker veldig bra. Tørk av med lofri mikrofiberklut.

7) Bruk vinylglans for ekstra fin finish.

Oljelekkasje?

$
0
0

Oljelekkasje?

Legger bilen din igjen ”visittkort” på bakken etter å ha stått parkert en stund? Det skyldes som regel oljelekkasje fra motoren.

 TYPISK OLJELEKKASJE: Hvis bilen lekker olje blir det fort stygge flekker på bakken. (FOTO: Newswire)


TYPISK OLJELEKKASJE: Hvis bilen lekker olje blir det fort stygge flekker på bakken. (FOTO: Newswire)

Mange får dyre reparasjoner på bilen fordi pakningene i motor og gir tørker ut og sprekker. Det fører til lekkasje og svetting fra motoren. I verste fall må motordelene demonteres og pakningene byttes.

– Ved enkle grep kan man unngå slike slitasjeskader på pakningene. Hvis man tilsetter én prosent pakningsfornyer i oljen, unngår man at gummien i pakningene tørker ut og blir harde, sier Terje Tjelland i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Har man først fått en lekkasje, er det heller ikke for sent å tilsette pakningsfornyer.

– Da bruker man bare tre ganger så mye fornyer, det vil si tre prosent av total oljemengde. Så vil oljeblandingen gjøre gummien i pakningene myke og smidige igjen, sier han.

Er det såkalt brudd i pakningene, det vil si at det har oppstått store sprekker i gummien, vil det ikke ha noen hensikt å tilsette noe i oljen. Men ved å gjøre det kan man avdekke hvor stor feilen er.

– Fortsetter det å lekke olje fra motoren etter at pakningsfornyeren har fått virke litt, vet du at skadene på pakningene er såpass store at de må byttes, sier Tjelland.

Det er like enkelt å tilsette pakningsfornyer som å etterfylle olje. Har man bilen på service, kan man be spesielt om at de tilsetter pakningsfornyer når de skifter olje.

Marinade for motoren

Pakningsfornyer er en væske som tilføres bilens motorolje. Den har spesielt god evne til å mette naturpakninger, gummi og korkpakninger i motoren. Væsken fungerer som en marinade som trekker inn i tørre pakninger og tetter sprekker.

– Ideelt sett burde alle oljer hatt denne ingrediensen, men de fleste oljer lages etter kravet om minstekvalitet. Mange kunder velger den billigste oljen, men vet ikke at det kan bli dyrt i lengden, sier daglig leder Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

I snitt får de inn to til tre biler i uka som har problemer med små oljelekkasjer og svetting fra motoren.

– Langt de fleste kommer til service når skadene først har oppstått. De færreste vet at dette kan forebygges. Men blant de mest erfarne sjåførene og yrkessjåførene er det en kjent sak å tilsette lekkasjestopper i oljen, sier han.

Akkurat som et sykkelhjul tørker ut med tiden og slår sprekker, tørker også pakningene i en bil ut. Det er en naturlig aldringsprosess som går sin gang hvis man ikke gjør noe.

– Kombinasjonen av varme og syreangrep i motoren fremskynder denne prosessen. Særlig skjer dette med biler som ikke får regelmessig oljeskift. Harde pakninger gir også harde og trege gir på automatgir, sier Terje Tjelland i Relekta.

Pakningsfornyer kan kjøpes hos de fleste kjente bilutstyrsbutikkene og fås på verksted når du har bilen på service.

– Levealderen på pakninger i normale biler er mellom fem og ti år, men kan forlenges ved godt vedlikehold, sier Tjelland.

Bruk av vindusviskere

$
0
0

Bruk av vindusviskere om vinteren.

Vindusviskerne dine har begynt på sin tøffeste periode av året. Mange bilister ødelegger dem i kulda.

Regn, snø og is er en prøvelse for vindusviskerne, og mange av oss kjører rundt med mye dårligere sikt enn nødvendig.

Bruk av vindusviskere om vinteren. Foto: Colourbox

Bruk av vindusviskere om vinteren. Foto: Colourbox

– Salget av vindusviskere er ganske stabilt året gjennom, med unntak av når frosten kommer på senhøsten. Da har vi ofte uker med doblet salg fordi gummien har frosset fast og blitt ødelagt, sier markedsansvarlig Dag Bergby i Biltema Norge.

Gummien i viskerbladene er ferskvare. Harde, slitte blader legger igjen et konstant lag av asfaltfilm og veisalt på frontruta som gjør sikten dårlig. Bileksperter anbefaler å bytte vindusviskere minst én gang i året. Seks av ti bytter sjeldnere enn det, viser en Biltema-undersøkelse fra 2011.

– En del bileiere skifter først når sikten er blitt irriterende dårlig, er vår erfaring. Det finnes til og med de som venter til de hører metallet mot ruta, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Engebretsen mener tilstanden likevel er blitt litt bedre med årene fordi bilverkstedene spør bileierne om de også skal bytte viskerne når bilen først er inne til service.

Tips i kulda

Lar du vindusviskerne gjøre jobben med å skrape bort is og snø fra frontruta, forkorter du levetiden til gummien betraktelig. Det samme gjør du hvis du rykker dem løs fra frontruta.

– Hvis du er nøye med å legge på et frontrutedekke om kvelden, slipper du at viskerne kommer i kontakt med snø og is og du sparer gummien i viskerbladene for betydelig slitasje, sier Dag Bergby i Biltema.

Et annet tips er å unngå at is fester seg.

– Vanlig glassrens er noe de fleste har i skapet. Du får en ren rute som gjør det vanskeligere for smuss, snø og is å få tak. Jeg foretrekker i tillegg å sette inn vinduene med et vannavvisende middel som er laget spesielt for formålet. Det gir en betydelig siktforbedring nå i høstmørket, og is fester seg dårlig, sier Bergby.

Sitter vindusviskerne først fast i frontruta, kan du spraye på tinemiddel, eller de-icer, som det ofte står på boksen. Sprayen tiner opp frontruta raskt.

Ekstrakostnad

Sammenlignet med andre, vanlige byttedeler på bil, koster vindusviskere lite. Og det er kvaliteten og ikke nødvendigvis prisen som teller. En NAF-test fra i fjor ga for eksempel viskere til 160 kroner paret bedre karakter enn de som kostet over tre ganger mer.

– De dyreste vindusviskerne får du som regel ved å la bilverkstedet gjøre jobben med å bytte dem. Da kan du ende opp med å betale verkstedet flere hundre kroner for en jobb de fleste kan klare selv på tre minutter, sier Dag Bergby i Biltema Norge.


Billige bobildekk til bobilen

$
0
0

Billige bobildekk til bobilen

Det er godt kjent at dekkene til bobil har stor innvirkning på kjøreegenskapene. For å sikre gode og sikre kjøreegenskaper i alt slags vær og vind er det flere kriterier som det må tas hensyn til ved kjøp av nye dekk.

Vinterdekk til bobil

I Norge har vi variert klima om vinteren, Vestlandet er kjent for milde vintre, Østlandet og Nord-Norge har mer stabilt vinterklima, mens midt Norge og Nordland ofte har svært varierte vintre. Dette stiller strenge krav til dekkene til bobilen, uansett om det er piggfritt eller piggdekk. Vinterdekk skal tåle underlag med snø, slaps, is, tørt, vått og bart. Ofte er ikke ett dekk best i alt. Husk at svart og tilsynelatende tørr asfalt kan være underkjølt. Asfalt som skinner i lyset fra motgående bil betyr varsko av kraftigste sort.

Må du ha vinterdekk på bobilen?

Dekk til bobil

Vil du ha det sikreste grepet på glatte, norske vinterveier, er det de dyre og mest kjente dekkmerkene som gjelder. Å spare noen hundrelapper på dekk er en dårlig måte å spare penger på.

Sommerdekk til bobil

Lang bremselengde eller vannplaning kan få dramatiske følger, i kritiske situasjoner er det svært viktig med gode sommerdekk. Kort bremselengde, god evne til å motstå vannplaning og et sidegrep som gjør at du ikke mister kontrollen er de viktigste egenskapene til et sommerdekk.

De beste dekkene er litt dyrere, men det skal ikke rare uhellet til før det du sparer på et par billigdekk går opp i spinningen.

Merking av dekk

Både sommer og vinterdekk er merket med standard informasjon. På selve dekkene finnes det infomasjon om Varemerke, Produktnavn, dimensjon (Eks: 215 = seksjonsbredde i mm, 65 = seksjonshøyde i prosent av bredde, R m= radialdekk, 16 = antall tommer felgdiameter), Belastningsklasse (91 = belastning 615 kilo, W = hastigetskode, godkjent for maks 270 km/t.) Tubeless = slangeløst, E = tilpasset ECE standard R30, 4 = Kode for hvor tester er utført. 4 = Nederland. Godkjennelsesnummer etter ECE R30: Først koder for produsent, dekkstørrelse og type. Deretter kode for produksjonstidspunkt – uke og år.

Merking av dekk

Merking av dekk

Videre har vi EU krav til merking av dekk. Dekkprodusentene er pålagt å informere forbrukere om drivstoff-forbruk, veigrep på vått underlag og ekstern støy fra dekk. Se bildet.

Dekktips

Husk at man kan spare drivstoff og kjøre sikrere ved å endre sitt kjøremønster.
Økokjøring kan redusere drivstofforbruket betydelig.Dekktrykket må være riktig og sjekkes regelmessig, for å gi et optimalt drivstofforbruk og veigrep på vått underlag og bremselengdene må respekteres.

Husk også at dekkene er det eneste kontaktpunktet mellom bobilen og veien. Vær oppmerksom på kvaliteten og ytelsen til dekkene dine.

Kjøpe billige bobildekk online?

Hos Tirendo.no kan man kjøpe billige bobildekk til bobilen, de har gratis frakt, 30 dagers returrett og levert klare til montering på døren hjemme hos deg. Mange dekkmerker som f.eks. Bridgestone dekk, Continental dekk, Goodyear dekk, Avon dekk, Michelin dekk, Nexen dekk, og mye mer.

Når du har valgt ut dekket du vurderer å kjøpe, bør du kontrollere prisen hos flere forhandlere. Det er ganske vanlig at du kan spare 1000–1500 kroner på fire sommerdekk eller vinterdekk av samme merke og modell.

Dårligere dekk enn du tror

$
0
0

Dårligere dekk enn du tror.

Årets snømangel over store deler av landet kan ha bidratt til dårligere feste for mange bilister.

Dårligere dekk enn du tror

Dårligere dekk enn du tror

At dekk slites er en universell sannhet som alle bilførere vet. Det mange imidlertid ikke nødvendigvis vet, er hvordan slitasjen påvirker dekkenes grep. For mange kan det nemlig være en stor forskjell på hvordan dekkene oppførte seg forrige sesong og hvordan de vil oppføre seg når snøen og isen fester grepet ordentlig på nyåret.

– Det å kjøre mye på bart føre sliter mye på piggene, og kan i tillegg gjøre at flere pigger løsner fra dekket. Det kan gi dårligere grep, sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Dekkeksperten påpeker at det er stor forskjell på piggdekkenes gummiblanding, og at det dermed ikke er mulig å si noe konkret om hvor mye dårligere de blir.

Les også: Visste du at en 50-åring trenger 3 ganger så mye lys som en 20-åring for å se veien like godt?

– Hvor mye ressurser som er lagt i utviklingen av gummiblandingen er avgjørende. Noen piggdekk blir nærmest som sommerdekk uten piggene, men dekk fra premiumprodusentene har generelt godt grep også når piggene forsvinner, sier han.

Noe av det viktigste med piggdekk er at de får riktig innkjøring. Det betyr at de første 5-10 milene skal foregå uten hard akselerasjon, kraftig bremsing eller hastigheter over 90 km/t. Slurver man på dette punktet risikerer man at piggene forsvinner fort.

Det nasjonale kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men Dalen Haukenes anbefaler å bytte når det gjenstår 4,5 millimeter. Dette er ekstra kritisk for bilistene som kjører med piggdekk.

– Piggdekk mister mer av grepet fortere enn piggfrie dekk, og selv med riktig innkjørte pigger vil mange av dem forsvinne når mønsterdybden bikker under fem millimeter, sier han.

Les også: Fotoboksvarsler *Sparegrisen* Nå på tilbud og gratis frakt!

Piggdekk mister like mye av grepet fra tre fire til fire tre millimeters mønsterdybde som det gjør fra det er splitter nytt til fire millimeter gjenstår. Dalen Haukenes er opptatt av at folk sjekker tilstanden på dekkene sine – slik at man ikke tror man har bedre grep enn det som er tilfelle.

– Piggene sitter i en hylse som igjen er festet i dekket. Som regel er det piggkjernen som faller ut, men det kan likevel se ut som det er pigger i dekket på grunn av hylsen. Derfor må man se ordentlig over dekkene, sier Haukenes.

The post Dårligere dekk enn du tror appeared first on Campingbil.net.

Få polerer bilen

$
0
0

Polerer ikke bilen

Tre av fem dropper å polere bilen hver vår. Det kan redusere bilens levetid og andrehåndsverdi, forteller fagfolk.

Hele 60 prosent av bileiere dropper å polere bilen hver vår, viser en spørreundersøkelse utført av YouGov for Biltema.

– Bilen er ofte noe av det dyreste man eier. Da er det dumt ikke å ta ordentlig vare på den. Hvis du rengjør, polerer og vokser grundig, får du langvarig beskyttelse som gjør det enklere å vaske bilen i fremtiden, sier Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema.

  VIKTIG VÅRPUSS: Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. (Foto: Colourbox)


VIKTIG VÅRPUSS: Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. (Foto: Colourbox)

Biler som ikke poleres regelmessig kan tape seg i verdi raskere enn andre.

– Upolerte biler ruster fortere. Grobunnen for rust er stor, siden upolert lakk lettere tar vare på salt og asfalt-, pigg- og bremsepartikler. I tillegg blir lakken matt og mister glansen sin, noe som også bidrar til å redusere bilens verdi, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange automatiske bilvaskemaskiner tilbyr vaskeprogrammer med polering. Ifølge NAF er ikke dette like bra som manuell polering.

– Det er godt nok der og da, men holdbarheten er mye kortere enn en real polering for hånd, sier Engebretsen.

Poler bilen to ganger i året

Du bør polere bilen to ganger i året, og vårpoleringen er viktigst.

– Om høsten bør du polere for å motvirke at salt og skitt setter seg fast i lakken. Om våren bør du polere for å fjerne det som har satt seg fast og for å få opp glansen i lakken, sier Engebretsen.

Å polere er ikke vanskelig, men det må gjøres riktig.

– Bruk produkter som passer til lakken på akkurat din bil. Enkelte bruker oppvaskmiddel eller andre tilfeldige produkter til å vaske bilen. Det er ikke lurt. De risikerer da å lage flekker og skader på lakken, sier Dag Bergby.

Rens lakken med leire

Det viktigste er å gjøre et grundig forarbeid. Masker lister og annet som ikke skal poleres.

– Det er viktig at plast og gummi ikke får polish på seg. Det kan føre til at de får stygge grå flekker som det er vanskelig å få av. Du bør heller ikke polere i direkte sollys, sier Bergby.

Renseleire- LEIRKLUMP- Med renseleire er det enklere å dyprense og polere lakken. (Foto- Biltema)

Renseleire- LEIRKLUMP- Med renseleire er det enklere å dyprense og polere lakken. (Foto- Biltema)

En typisk feil er for dårlig vask og rengjøring før polering.

– Dersom saltet og skitten ikke blir fjernet, kan hele poleringsjobben være bortkastet. Spray på avfettingsmiddel, vent de angitte minutter og skyll av, sier Bergby.

Mange velger å bruke renseleire, eller ”clay bar”, for å dyprense og polere lakken på en enklere måte.

– Dette er i utgangspunktet en leireklump som sammen med en spesiell væske, svært effektivt dyprenser lakken til den er helt fri for gjenstridig piggstøv og asfaltrester. Billakken blir tilnærmet som ny, og du kan hoppe rett videre til å påføre voks etter leirebehandlingen, sier Bergby.

Velger du å polere på den tradisjonelle måten, skal du påføre lakkrens skånsomt med klut eller poleringsmaskin. Tørk av med en tørr mikrofiberklut og påfør deretter poleringsmiddelet med samme metode. Tørk av og påfør deretter voks. Vent litt før du tørker av med en klut.

– Jobben gjøres enklere ved å bruke en poleringsmaskin, men det gjelder å vite hva man holder på med. Les instruksjonsboken og øv deg på en annen overflate først, sier Dag Bergby i Biltema.

Slik gjør du bilen vårklar

I tillegg til å polere, er det flere ting du bør kontrollere på bilen etter en kald og våt vinter.

1. Sjekk spylevæske og vindusviskere

Med salt og skitt i veien blir vinduene fort nedgriset. Ha alltid en ekstra kanne med spylevæske i bagasjerommet. Sjekk vindusviskerne for eventuelle skader og bytt dersom det trengs. Rens også glassene på hovedlyktene og innsiden av frontruten.

2. Sjekk fukt i kupeen

Vi drar med oss mye fuktighet og snø inn i bilen i løpet av vinteren. Det kan føre til mugg- og rustdannelse inne i bilen. Kjenn med hånden under gulvmatten. Er det vått, ta ut matten og la døra stå oppe til lufting. Eventuelt kan du sette inn luftavfuktere for å trekke opp fukten.

3. Rengjør bilen innvendig

Støvsug og vask seter, bagasjerom, gulvmatter og interiør. Ved flekker i tekstiler finnes det effektiv skumrens. Bruk gjerne vinylglans på dashbord for å friske opp og få nybilfølelsen tilbake.

4. Skift til sommerhjul

Det kan være lurt å gjøre dette selv, slik at du er forberedt dersom du punkterer. Med en garasjejekk kan du enkelt skifte dekk. Pass på at håndbrekket står ordentlig på. Bruk momentnøkkel, og ikke dra til hjulmutrene for hardt. Etterstram etter tre til fem mils kjøring. Pass på at dekkene har riktig lufttrykk.

Piggdekk skal for Sør- og Midt-Norge være skiftet innen første mandag etter 2. påskedag hvis forholdene tillater det. Datoen for Nord-Norge er 1. mai.

5. Vask bilen og motoren

Vask med sjampo og svamp og skyll godt med rent vann. Tørk med en tørkeklut eller pusseskinn. Et godt råd er å bruke en smussavskiller i bøtta, noe som gjør at man ikke drar opp gammel skitt og partikler i svampen ved væting.

Bruk avfettingsmiddel på motoren og skyll lett med en hageslange eller med svak stråle på høytrykksvaskeren. Unngå å bløtgjøre elektriske komponenter.

6. Poler bilen (tradisjonell metode)

Beregn 1-2 timer. Plasser bilen i skyggen og sørg for at den er ordentlig ren før du setter i gang. Påfør lakkrens skånsomt og tørk av middelet med en poleringsklut. Bruk deretter poleringsmiddel på samme måte, og tørk av med mikrofiberklut eller maskin. Til slutt påfører du voks. Vent litt før du tørker av.

(Kilder: NAF/Biltema)

The post Få polerer bilen appeared first on Campingbil.net.

Glovarm bil

$
0
0

Ukjent problem gir glovarm bil

Når bilkupeen ikke lar seg kjøle ned skyldes det ofte manglende vedlikehold av klimaanlegget, ifølge fagfolk. Etterfylling av gass kan løse problemet.
– Svært mange bilister opplever at aircondition-anlegget tilsynelatende jobber for fullt på varme dager, men uten å gi ønsket effekt. Årsaken er i de fleste tilfeller for lite kjølemiddel, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

NÅR KJØLINGEN SVIKTER: Etterfylling av gass er ofte løsningen hvis bilens klimaanlegg ikke virker skikkelig, ifølge fagfolk. (Foto: Colourbox)

NÅR KJØLINGEN SVIKTER: Etterfylling av gass er ofte løsningen hvis bilens klimaanlegg ikke virker skikkelig, ifølge fagfolk. (Foto: Colourbox)

Bilens klimaanlegg skal inneholde en viss mengde gass som jobber under trykk for å få ned temperaturen. Gjennom koblinger og pakninger vil noe av gassen langsomt sive ut.

– Det er ikke uvanlig at effekten er halvert etter tre – fire år. Derfor er det nødvendig å sørge for etterfylling. Dette inngår som regel ikke i oppgavelisten for en vanlig intervall-service, og er noe bileieren må følge opp selv, sier Hansen.

Han tror kunnskapen om dette er lav, og at mange derfor ikke får full nytte av klimaanlegget.

Blir ofte forsømt

– Etterfyllingen blir i stor grad forsømt, og er ofte forklaringen når kupeen føles som en badstue. Dårlig kjøling skaper også trafikkfarlige sommersjåfører, sier Ole Fredrik Havaska, daglig leder i Elektro Partner, som leverer utstyr til bilverksteder i hele landet.

Selskapet tilbyr blant annet apparater som brukes til trykktesting og etterfylling av aircondition-anlegg, og holder kurs for mekanikere.

– I tillegg til at varmen blir plagsom, vil redusert gassmengde også gi mer slitasje på anlegget. På sikt kan det ende med behov for en kostbar reparasjon.

Havaska mener dessuten at eiere av el-biler bør være spesielt oppmerksomme på problemet, fordi mange fabrikanter har valgt å sluse en del av effekten fra klimaanlegget inn i kjølingen av batteriet.

– Jobben med vedlikehold og etterfylling tar om lag 45 minutter, så dette er en rask og enkel operasjon for et profesjonelt bilverksted, sier han.

Filter mot forurensning

For å sikre godt inneklima i bilen er det også viktig å få byttet pollenfilteret med jevne mellomrom, ifølge ABL-sjef Arild Hansen.

– Dette filteret skal rense luften som trekkes inn gjennom luftinntaket til varmeapparat og klimaanlegg, og skal hindre pollen, sot, støv og annen forurensning fra å trenge inn i kupeen. Det bør byttes med jevne mellomrom, gjerne årlig eller etter rundt 15000 kilometer.

Dårlig luftsirkulasjon, vond lukt, nedsatt kapasitet på varme- og klimaanlegg samt at det lett danner seg dugg på innsiden av vinduene, er tegn på at det er på høy tid å bytte.

– Også dette er noe bileieren må følge opp selv. Uten et fullt virksomt pollenfilter vil konsentrasjonen av forurensning raskt bli langt høyere inne i bilen enn utenfor, sier Hansen.

The post Glovarm bil appeared first on Campingbil.net.

Servostyringen trenger også oljeskift

$
0
0

Servostyringen trenger også oljeskift!

Er det blitt tyngre å svinge, eller lugger det i rattet? Da er sjansen stor for at servostyringen trenger påfyll eller skift av olje.

Servostyringen trenger også oljeskift

VISSTE DU OM DENNE? Servostyringen trenger også regelmessig oljeskift. (FOTO: Newswire)

– De færreste er klar over at også servostyringen på biler har en egen oljebeholder. Servooljen skiftes ikke på vanlige servicer, og mange oppdager oljemangel eller lekkasje i servostyringen først etter at det er er for sent, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Relekta leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

– Kjører man lenge med for lite servoolje, kan selve oljepumpen skjære seg. I verste fall kan tannstangen gå i stykker, og da blir det fort kostbart, sier Slommerud.

Etterstad Bilverksted får inn 50-60 biler med servoproblemer i året.

– Hadde bileierne vært mer oppmerksomme, og byttet olje oftere, kunne flere skader vært unngått, sier daglig leder, Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

Som oftest er det servopumpen som må byttes eller lekkasjer som må utbedres. Det koster fort 8000-9000 kroner.

– De dyreste reparasjonene skyldes at selve tannstangen må byttes, og det kan komme på 10 000-20 000 kroner, sier han.

Faresignalene

Alle biler i dag er utstyrt med servostyring. Servoen fungerer som en ekstern kraftkilde som hjelper til med å manøvreringen. Når man vrir på rattet, sendes det signaler til motoren som setter i gang en pumpe. Pumpen skaper et trykk som gjør at det blir lett å svinge hjulene.

– Opplever man at bilen er tungstyrt og at det lugger i rattet, eller det kommer hvining fra servoen når rattet vris om, bør man oppsøke et verksted, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Slommerud anbefaler ikke folk å skifte servoolje eller reparere lekkasjer selv, med mindre man har god kunnskap om bilmotorer.

– Man kan undersøke tilstanden på servooljen selv til en viss grad ved å stikke en finger ned i servotanken og gni oljen mellom fingrene. Er det grove partikler, eller unormal farge på oljen, er dette tegn på at noe er galt, sier han.

Det tryggeste er å få profesjonelle til å utføre jobben.

– De fleste verksteder kan ta en service på servostyringen, også kalt servooljeflush. Det vil si at servosystemet får en grundig, innvendig rens. Gammel væske tappes og fjernes, og ny servoolje tilføres. Ved lekkasje må som regel flere deler byttes, sier Slommerud.

Skal man kun peile og etterfylle servoolje, kan man fint gjøre det selv. Husk bare å sjekke hvilken type servoolje som skal benyttes, det kan variere mellom bilmerkene.

– Bruk peilepinnen til å lese av det korrekte nivået i oljebeholderen. Motoren må være i gang mens målingen utføres. Når man fyller på ny olje, må man kun fylle noen centiliter om gangen, helt til man treffer riktig nivå på peilepinnen, sier han.

Skift annet hvert år

Han anbefaler å bytte servoolje hver 60 000 kilometer bilen har kjørt.

– Det kommer jo an på hvor mye man kjører, men har man et oljeskift på servostyringsystemet annet hvert år burde man være trygg. Med mindre man får en lekkasje, sier han.

The post Servostyringen trenger også oljeskift appeared first on Campingbil.net.

Pris viktigst for verkstedkundene

$
0
0

Pris viktigst for verkstedkundene

Pris teller mest når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Allikevel tar bare halvparten seg bryet med å sjekke hvem som er billigst.

 OPPTATT AV KOSTNADENE: Pris er viktigste faktor når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Men knapt halvparten sjekker med flere tilbydere. (Foto: Colourbox)


OPPTATT AV KOSTNADENE: Pris er viktigste faktor når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Men knapt halvparten sjekker med flere tilbydere. (Foto: Colourbox)

39 prosent oppgir pris som viktigste faktor ved valg av bilverksted, viser målingen, som er foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

På en delt andreplass kommer service og det at tilbyderen er et merkeverksted. Begge forhold regnes som viktigst av 22 prosent av de spurte. På de neste plassene følger tilgjengelighet og andres anbefaling.

– Selv om pris er viktig for mange, er det bare 46 prosent som oppgir at de sjekker med flere verksteder før de bestiller service eller reparasjon. Det er et tankekors, for forskjellene kan være store, så det lønner seg ofte å ta noen telefoner, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Når det gjelder kvaliteten på arbeidet, svarer en tredjedel at de tror merkeverkstedene gir best og sikrest reparasjon og service. 17 prosent mener frittstående eller kjedeverksteder er best, mens 29 prosent ikke tror det er noen forskjell. Én av fem svarer vet ikke.

Skjerpet konkurranse

– Det er forståelig at oppfatningene rundt dette ikke gir noe entydig bilde, for i Norge stilles det strenge krav til godkjenning av verksteder. Alle må ha dokumentert kompetanse, topp moderne utstyr og tilgang til nødvendige tekniske data, sier Hansen.

Skillet mellom de ulike verkstedkategorienes roller er heller ikke like skarpt som før, mener han.

– Det blir mer og mer vanlig at bilmerkeforhandlere velger flere samarbeidspartnere på servicemarkedet og blir medlemmer i en verkstedkjede. Samtidig skjerpes priskonkurransen når det gjelder vedlikehold og reparasjon av eldre biler.

ABL merker også at service på el- og hybridbiler seiler opp som et stadig viktigere marked for konkurransen verkstedene imellom.

– Her har det skjedd mye på kort tid. Svært mange verksteder står nå klare til å håndtere vedlikeholdet av alle typer biler, helt uavhengig av motorteknologi.

Full valgfrihet

Den nye undersøkelsen avdekker også at mange bileiere ikke er kjent med den valgfriheten som gjelder på servicemarkedet.

– På spørsmål om de tror et frittstående verksted kan stemple for utført intervallservice i bilens servicehefte svarer 10 prosent nei og hele 33 prosent sier vet ikke. Nær halvparten har altså ikke fått med seg at det her råder full likestilling.

Nesten tre av ti tror også at garantien bortfaller hvis de går utenom merkeverkstedene i bilens garantiperiode. I tillegg oppgir 35 prosent at de ikke vet, eller ikke har tenkt over det.

– Bare en drøy tredjedel er fullt ut klar over at garantien gjelder uavhengig av hvilken kategori det valgte verkstedet tilhører, sier Arild Hansen.

Annonse:

The post Pris viktigst for verkstedkundene appeared first on Campingbil.net.

Travelt hos bobilverkstedene

$
0
0

Travelt hos bobilverkstedene

Sterk økning i bestanden av bobiler skaper press på verksteder som er rigget til å ta dem imot. Vår-servicen er det lurt å bestille allerede nå, råder bransjefolk.

Travelt hos bobilverkstedene

ÅRLIG SJEKK: Vanlige serviceintervaller for personbiler passer ikke for bobiler, påpeker fagfolk. Oljeskift, bremsesjekk, fukttest og ettersyn av gassanlegget bør gjøres foran hver sesong. (foto campingbil.net)

– Det blir kø når sommer-sesongen nærmer seg, så det lønner seg å være tidlig ute. Med 50 000 bobiler på norske skilt er det klart vi får økt pågang også på service-siden, sier Lars Erik Olsen, verkstedleder i Ferda.

Forhandlerkjeden har flere, egne spesialverksteder, og merker godt at det er blitt rekordmange feriehjem på hjul her i landet. Bare i løpet av 2017 ble det registrert 3630 nye bobiler, og den høye veksttakten har fortsatt så langt i år.

– Også bransjekolleger fra andre verksteder melder om økt etterspørsel etter service, så de kommende årene vil det nok være behov for å utvide kapasiteten i dette markedet, sier Olsen.

Krever spesialutstyr

For å håndtere bobiler, trengs utstyr som vanlige bilverksteder sjelden har. Autobransjens leverandørforening (ABL), som har et stort antall verksteder, importører og grossister innen bilbransjen som medlemmer, tror bobiler vil bli et eget segment innen service-markedet.

– Bobilene er høyere, bredere og har lenger akselavstand enn vanlige personbiler. For å håndtere dem behøves blant annet kjøretøyløftere og bremseprøvere som er spesielt dimensjonert for dette, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener veksten i bestanden er i ferd med å gjøre dette markedet interessant for flere.

– Det er fritt verkstedvalg også for denne typen kjøretøyer, så et økende antall verksteder vil utstyre seg for å kunne ta imot dem. Leverandørene av slikt utstyr merker allerede økt etterspørsel. Denne utviklingen lover bra for konkurransen, og er positiv for eierne av bobiler, sier Hansen.

Trenger årlig sjekk

De vanlige serviceintervallene for personbiler passer ikke for bobiler, ifølge Lars Erik Olsen i Ferda. Årsaken er at kjøremønsteret gjerne er helt annerledes.

– De fleste bobiler har lang kjørelengde i løpet av kort tid, og står i ro store deler av året. De trenger som regel oljeskift og bremsesjekk hvert år i forkant av sesongen. For øvrig anbefaler vi vanligvis henholdsvis stor og liten service annet hvert år, sier Olsen.

I tillegg til motor og drivverk trenger også innredningen en sjekk med jevne mellomrom.

– Gassanlegget bør gås over foran hver sesong, med trykktest og ettersyn av slanger og toppventil. Også en fukttest og sjekk av varmeanlegget hører med til det årlige vedlikeholdet.

Annonse:

The post Travelt hos bobilverkstedene appeared first on Campingbil.net.


Skadet frontrute

$
0
0

Utsetter å fikse skadet frontrute

Mange norske bileiere venter med å reparere frontruta hvis den blir skadet, viser ny undersøkelse. Det er smartere å ta grep umiddelbart, mener bransjefolk.

FRARÅDER Å VENTE: Enten frontruta kan repareres eller må skiftes, er det viktig å ta grep raskt, oppfordrer fagfolk. (Foto: Colourbox)

FRARÅDER Å VENTE: Enten frontruta kan repareres eller må skiftes, er det viktig å ta grep raskt, oppfordrer fagfolk. (Foto: Colourbox)

Flertallet av bileierne venter med å reagere hvis de oppdager at frontruta har fått en liten skade, viser undersøkelsen, som er utført av Yougov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

– 37 prosent oppgir at de ville notert seg situasjonen, men uten å anse det som en hastesak. Én av ti ville ventet til skaden utviklet seg til noe verre, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Seks prosent svarer at de ikke vet hvor raskt de ville reagere, mens én prosent ikke ville brydd seg om skaden.

Samlet sett viser undersøkelsen at drøyt halvparten av bileierne ville nøle eller vente, mens 45 prosent oppgir at de ville sørget for reparasjon av den skadede ruta ved første anledning.

Ulønnsomt å vente

I slike tilfeller er det en ulønnsom strategi å avvente, mener Arild Hansen.

– Reparasjon av ruta etter for eksempel en steinsprutskade kan skje uten kostnad og bonustap hvis bilforsikringen omfatter kasko eller delkasko. Hvis skaden får utvikle seg, og hele ruta må skiftes, må bileier derimot ut med en egenandel, sier han.

En ubehandlet skade på frontruta kan også skape trøbbel og merarbeid hvis bilen skal inn til periodisk kjøretøykontroll eller blir stanset i en trafikkontroll.

– Da risikerer man å få en mangelanmerkning, og krav om å vise frem kjøretøyet på nytt etter utbedring.

Gir økt trafikksikkerhet

Om lag 80 prosent av skadede bilruter lar seg reparere, anslår Roy Ellingsen, salgs- og markedssjef i Bilglassgruppen. Selskapet er en ledende leverandør av bilglass, og samarbeider nært med blant annet kjeden Riis Bilglass.

– Ved vanlige steinsprutskader er det ofte mulig å reparere samme rute både to og tre ganger. Sjansen for et godt resultat er størst hvis man får fikset skaden så raskt som mulig. Et godt råd er dessuten å klistre et steinsprutplaster over skaden med det samme, for å unngå skitt og forverring, sier Ellingsen.

En hel og skadefri rute er også viktig for trafikksikkerheten, påpeker han.

– En uheldig plassert skade med omfang på bare 10 millimeter kan skjule et lite barn i veien 40 meter unna. Ingen bør ta sjansen på å kjøre med redusert sikt.

Annonse:

The post Skadet frontrute appeared first on Campingbil.net.

Vårpuss av bil og bobil

$
0
0

Vårpuss av bil og bobil

Vårpuss av bil og bobil. En glede for noen, et nødvendig onde for andre. Bruker du dette som en rekreasjon, setter du kanskje av en dag, eller til og med en hel helg til dette.

Vårpuss av bil og bobil

Vårpuss av bil og bobil

For andre kan dette komme i konflikt med «tidsklemma», og det kan kanskje være lett og utsette, utsette og utsette. Eller kanskje til og med falle for fristelsen til å ta «vårvasken» i vaskemaskinen på nærmeste bensinstasjon. Ikke gjør det!

Det er faktisk med vårklargjøring av bil, som med veldig mye annet, at det er bedre å gjøre litt, enn ingenting. Sett av 30-45 minutter, så vil du få en vårklar bil, langt bedre enn noen bilvaskemaskin klarer. Og du tar vare på lakk og detaljer på en helt annen måte.

Tidsmessig kan det være fristende å kjøre gjennom en bilvaskemaskin, men går det egentlig så mye raskere? Nå på våren må du nesten sette av en halv dag, om du tar kø i betrakting. Og for hva? Maskinvask gir deg egentlig en falsk illusjon, det du får er intet annet enn en «kattavask». les hvorfor litt lenger ned, nå skal vi først se på hvordan du kan klare å gjøre en langt bedre jobb, hjemme hos deg selv på 30 minutter…

Slik tar du vårklargjøring av bobil og bil på 30 minutter!

Dersom du har en høytrykkspyler, bruker du denne. Du kan også bruke samme metode med vanlig hageslange, men pass da på og spyle lenger.

  • Legg avfetting på nedre del av tørr bil, og la avfettingen få lov til å «jobbe» noen minutter. Helst 4-6 minutter, men den må ikke tørke. Bruk en avfetting som er tixotopisk. Dvs. geleaktig, og renner dermed ikke bort. Prewash-T fra Turtle er et eksempel på en slik avfetter.
    Legg avfetting på nedre del av tørr bil

    Legg avfetting på nedre del av tørr bil

  • Legg såpe utenpå avfettingen, over hele bilen med hjelp av en lavtrykksprøyte. Slik får såpen jobbet med å løse opp skitten.
  • Spyl grundig. Her er det viktig at du starter å spyle nede, og jobber deg oppover. Dette gjør vi fordi vannet ikke skal nøytralisere såpen før vi kommer med vann-trykket. Slik vasker du mest effektivt. Pass på at du spyler så grundig at du er sikker på å få bort alt løst bøss.Lakkrens-med-clay-klut
  • Grundig lakkrens. Det som nå ligger igjen på bilen er en statisk hinne, som vi også kaller trafikkfilm, og mekanisk forurensing som piggstøv eller flyverust. Kjenner du langs nedre de av bilen, vil du nå kjenne dette som nupper. Ved å bruke en clay-klut og rent såpevann skal vi nå fjerne begge disse i en operasjon! Spray såpevann fra lavtrykksprøyten direkte inn i kluten og litt på panelet hvor du skal jobbe. Dette fungerer nå som glidemiddel til claykluten. Vask nå hele bilen med clay-siden (den sorte) mot bilen. Du vil i denne prosessen merke at nuppene «slipper» og du får en helt glatt overflate. Tilsett såpevann underveis slik at du hele tiden har god «smøring»
    Grundig lakkrens

    Grundig lakkrens

  • Beskytt bilen og bobilen. I den prosessen vi har vært igjennom nå, har vi også fjernet all beskyttelse som ligger på bilen. Vi legger derfor nå en ny, hurtig beskyttelse før vi tørker bilen. Det finnes flere typer hurtigvoks på markedet. De fleste av disse kan legges direkte på våt bil, og blir dermed en del av tørkeprosessen uten at det tar ekstra tid. CarPro HydrO2 er en berøringsfri sealer. Dvs. det eneste du gjør er å spraye den på våt, nyvasket bil, og spyler av igjen. Imponerende holdbarhet, og imponerende enkelt.
  • Tørk bilen. Det anbefales at du tørker bilen med et godt mikrofiber håndkle til slutt. Dette for å unngå vannflekker/ skjolder i lakken.
Annonse:

The post Vårpuss av bil og bobil appeared first on Campingbil.net.

Trygg og komfortabel bobilferie

$
0
0

En tryggere og mer komfortabel bobilferie

Det finnes mye utstyr som både øker komforten og sikkerheten når man er på bobilferie Spot-On Caravan leverer produkter i begge kategorier med høy kvalitet. Vi har sett litt nærmere på deres produkter.

Trygg og komfortabel bobilferie

Trygg og komfortabel bobilferie med Spot-On Caravan

Når man over tid har eid og brukt bobilen sin oppdager man stadig nye behov. Man oppdager og lærer hvordan tilværelsen i bobil kan bli forbedret ved å velge riktig utstyr. De som kjører bobil har lyst til å bruke tiden sin på å nyte friheten når man kommer frem, ikke jobbe med rigging av bobil. Spot-On Caravan drives selv av mennesker som har denne erfaringen, mennesker med lang erfaring innenfor reise med bobil. Dette gjør at man ikke bare vet hvilket utstyr man har behov for, men også at kvaliteten teller så man får en bekymringsfri hverdag.

Spot-On Caravan leverer hovedsakelig chassisprodukter til bobil som gjør nettopp dette, skaper en bekymringsfri hverdag i bobilen. En hverdag som gjør at du kan nyte det å være på tur i stedet for å tenke på alt du skal gjøre ved ankomst og/eller avreise. De har også lagt mye sjel i å finne produkter som er av høy kvalitet slik at man ikke får kjedelige overraskelser når man er på tur. Sist men ikke minst er de særlig opptatt av å yte høy kundeservice til sine kunder slik at det skal være enkelt for deg å få utført montering på din bobil.

Hos Spot-On Caravan finnes et stort utvalg produkter til din bobil. Stå plassert trygt og kom raskt i vater med HPC hydrauliske støtteben. Sikre den dyrbare sykkelen din med profesjonelle sykkelstativer og tilhengerfeste systemer fra Sawiko France, montere luftunderstell fra VB eller AS-Air Suspension for en helt ny kjøreopplevelse, E-brake osv.  Her kan du lese mer om hva Spot-On Caravan kan levere.

Annonse:

 

 

 

The post Trygg og komfortabel bobilferie appeared first on Campingbil.net.

Husk felgene på bobilen!

$
0
0

Husk felgene på bobilen!

Ikke glem felgene dine. Med å gjøre en liten innsats, på riktig tidspunkt, sparer du deg for veldig mye bry og problemer ifølge Bilpleiekongen.

Du har helt sikkert sett det: Felger det formelig har grodd bremsestøv på, nesten som mose på en stein. Kanskje du til og med har opplevd det selv. Spesielt da bør du lese videre.

Husk felgene til bobilen, foto: Campingbil.net

Husk felgene til bobilen, foto: Campingbil.net

Det er jo lett å tenke som så: Aluminium ruster jo ikke. Eller: felgene blir jo møkkete igjen med det samme – hvorfor skal jeg bry meg med å vaske dem, da?

I så fall er du kanskje av den typen som lar være å støvsuge under senga og sofaen også. Der ser jo ingen, hvorfor i alle dager skal du bry deg med å legge deg ned på kne og kave for å ta livet av de velfødde hybelkaninene som ikke gjør annet enn døde fluer fortred?

Problemet er at noen slamrer med dører, eller noen åpner et vindu. Da dansere hybelkaninene frem fra gjemmestedet sitt, gjerne til eierens store forundring. «Hvor i alle dager kommer de fra, alle sammen», er det lett å tenke …

Felgrens

På samme måte er det med bremsestøvet på felgene dine. Når det begynner å nærme seg mosetykkelse, har du i praksis et lager av møkk, klar til å «hit the fan».

For kjører du litt ekstra fort en dag – kanskje du er så syndig å dra forbi en trailer og får litt hjelp av turbulensen rundt den også – så pepres hele bobilsiden din av jernholdig støv fra skiver og bremseklosser, som pelsen på felgene i bunn og grunn er.

Problemet er at slike metallpartikler gjerne brenner seg inn i lakken, ifølge Bjørn-Aage Bredal. Og lar du dem sitte der hele vinteren, godt badet i saltlake, så er det perfekte arnesteder for lakkrust.

Det minste du kan gjøre er å vaske felgene noenlunde regelmessig, gjerne med en god felgrens. Mitt beste tips er derimot å legge en eller annen forsegling på felgene før du setter dem på nå i høst. Merk deg: Før du setter dem på = minst arbeid!

Sprayforsegle felgene

Forutsetning: Felgene må være rene. Syndet du der i vår, så rykk tilbake til start, og finn fram felgrensen. Den beste nyheten? Med sprayforsegling bruker du kanskje bare fem minutter på å gjøre dette – på alle fire felgene.

Mitt nest beste tips er å rengjøre og forsegle også baksiden av felgene. Tønna samler mye bremsestøv, og bryr du deg bare om det som er mest synlig på selve eikene av felgen, har du et rikelig reservoar av møkk liggende på lur der bak.

Så sant du gjør dette før felgene kommer på bilen, går denne jobben raskt og lett som en lek: Spray baksidene først, snu hjulene og spray foran. Da er det bare å la dem ligge slik å tørke, uten å måtte tenke på renning eller avtørking (eventuell renning på baksida, det tåler vel de fleste …)

Med en god sprayforsegling blir felgene imponerende rene bare med regelmessig høytrykkspyling (skumvask), og spanderer du på deg også å vaske felgene når du går over bilen med berøring, er det ikke sikkert du trenger å bruke felgrens så ofte gjennom vinteren.

En sprayforsegling tåler godt skumvask og vanlig bilshampoo, men er ikke så glad i felgrensen. Kjører du så mye eller under slike forhold at du må ty til den allerede til jul, da vil jeg samtidig ha lagt på en ny runde sprayforsegling, sier Bredal.

Vil du ha enda bedre effekt enn sprayforsegling, kan du legge en god felgvoks. Den aller beste beskyttelsen, som også tåler både avfetting og felgrens, er keramisk felgforsegling. Men skal du ha den beste beskyttelsen, må du også være forberedt på at den tar mer enn fem minutter å legge …

Det aller viktigste er definitivt at du gjør noe!

Kilde: Bilpleiekongen

Annonse:

The post Husk felgene på bobilen! appeared first on Campingbil.net.

Feil på lysene

$
0
0

Nesten hver tredje bil med lys-feil

Nesten hver tredje bil har feil på lysene

Feil på lysene. 29 prosent av norske biler blir ikke godkjent ved EU-kontroll grunnet feil ved lysene, viser nye tall. For tyngre kjøretøy er andelen enda høyere.

– Av 1,1 millioner lette kjøretøy som har gjennomgått periodisk kontroll hittil i år, ble over tre hundre tusen ikke godkjent grunnet feil ved lysene, sier Leif Magne Halvorsen, senioringeniør i Vegdirektoratet, seksjon tilsyn og kontroll.

IKKE GODKJENT: En betydelig andel av den norske bilparken har feil ved lysene når de kommer til EU-kontroll, viser nye tall. (Foto: Colourbox)

IKKE GODKJENT: En betydelig andel av den norske bilparken har feil ved lysene når de kommer til EU-kontroll, viser nye tall. (Foto: Colourbox)

For mellomtunge og tunge kjøretøy er andelen enda høyere.

Så langt er det i 2018 kontrollert nær 90 000 kjøretøyer i disse klassene, og her er det tett opp til 50 prosent som ikke ble godkjent grunnet feil ved lysene, ifølge Halvorsen.

– 14 prosent av de lette kjøretøyene ble ikke godkjent grunnet feil ved hovedlysene. 32 prosent av de mellomtunge og tunge kjøretøyene ble ikke godkjent grunnet feil ved lykter for parkeringslys, baklys, lykter for toppmarkeringslys og sidemarkeringslys, sier Halvorsen.

Dette er overraskende høye andeler, og viser med all tydelighet at eierne må vise mer årvåkenhet, mener Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Bør sjekkes jevnlig

– Selv om man følger bilens serviceplan er det fortsatt nødvendig å sjekke tilstanden selv med jevne mellomrom. Å sørge for at alle lys virker som de skal, er spesielt viktig. Dette er helt vesentlig for trafikksikkerheten, ikke minst nå i den mørke årstiden, sier Hansen.

Utstyret som sikrer at vi ser og blir sett kan vise seg avgjørende for å forhindre ulykker, påpeker han.

Også i Vegdirektoratet synes man at andelen kjøretøy som ikke godkjennes ved periodisk kontroll er høyt, og at antallet registrerte lys-feil bør ned.

– Men samtidig viser tallene at kontrollordningen fungerer ved at feil avdekkes og utbedres. Det er bra for trafikksikkerheten, sier Leif Magne Halvorsen.

Endrede regler

1. oktober ble det innført endringer i reglene som gjelder for montering av ekstra billys.

– Det er blant annet gjort lettelser som medfører at det ikke lenger er begrensninger i antall fjernlys eller lysstyrken fra disse. Men det er fortsatt krav om forsvarlig montering og typegodkjenning i form av at lyktene er E-merket, sier Arild Hansen i ABL.

Hvis kjøretøy har montert lys som ikke er godkjent, vil det bli registrert som en mangel ved en kontroll, ifølge Hansen.

– De justerte lysreglene inneholder også bestemmelser om bruk av LED-planke, symmetrisk montering, parkeringslys og integrering med bilens systemer når den har adaptive lykter. Det er viktig å gjøre seg kjent med dette før ettermontering, og bruke kvalifiserte leverandører.

Kilde: Autobransjen.no

Annonse:

The post Feil på lysene appeared first on Campingbil.net.

Viewing all 80 articles
Browse latest View live